Annons

”Skendemokrati och önsketänkande - mina damer och herrar”

Slutreplik i debatt om Ekopark Hornsö. Tidigare inlägg publicerade 14 och 21 oktober.
”Man brukar visa tacksamhet om man får något. Bocka och niga. Det gör inte Gudrun Brunegård (KD) och centerpartisterna Christina Davidsson (Nybro), Anders Johansson (Mönsterås) och Stina Johansson Evertsson (Högsby).”
Debatt • Publicerad 2 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Min slutsats: Skendemokrati och spel för galleriet! Politikerna önsketänker, vilket är den dåliga politikens signum.”
"Min slutsats: Skendemokrati och spel för galleriet! Politikerna önsketänker, vilket är den dåliga politikens signum.”Foto: privat

Man kunde säga att de står i kapprummet efter en avslutad fest. Men så går de in igen, river åt sig en näve kakor till! Sveaskog som i området har en av sina 38 ekoparker, Ekopark Hornsö, har förbundit sig att sköta och förädla den. Men mycket vill ha mer, helst ny huvudman. Olyckligt och ekonomiskt förkastligt. Varning för barkborre. Stora (natur)värden står på spel.

Repliker (21 oktober) på mitt inlägg ( 14 oktober) ger intet nytt. Brunegård hävdar att hennes motion är ”allmänt hållen”. Urvattnad och dålig, säger jag. Det finns två ekoparker i länet. Debatten började med Hornsö. Hon måste rimligen avse dessa, och inte ekoparker i fjällskogar, när hon talar om parkering och cykelvägar. Mil efter mil finns av skogsvägar (i Böda 20 mil). Detta har undgått henne i den slarviga motionen.

Annons

Kommunpolitikerna talar om fördelar och nackdelar med en nationalpark i stället för ekopark. Man betonar vikten av samråd med alla. Men de som har bäst kunskap, nämligen Sveaskogs naturvårdsexperter; avvisas när de i ett tidigt skede föreslår ett möte,.

Min slutsats: Skendemokrati och spel för galleriet! Politikerna önsketänker, vilket är den dåliga politikens signum, talar med kluven tunga, slarvar med fakta, dribblar med skattemedel och föredrar bidragspolitik framför marknadsekonomi vilket, som vi sett, alltid straffar sig i längden.

Men politikerna visar ändå ett oväntat och förtjänstfullt intresse för naturvård (?) och ekoturism. Och så vist ordnat är det att det finns ett område lämpligt som nationalpark, nämligen den stora sjön Allgunnen och dess stränder. Sjön är magisk. Eller som Karl XII sa om Ladoga: ett alltför stort dike att hoppa över. Allgunnen är milslång. En vildmarkssjö. Rent vatten och orörda stränder! Som gjort för naturturism, nära Aboda klint! En båt kan ta turister till någon av de 200 öarna. Rikt fågelliv och givande fiske. Ett naturrum vid kajen kan berätta om traktens sevärdheter…sommarkafé... och...En konsult hade tagit 236 537 kr plus moms för förslaget. Jag gör det i min godhet, för att tala med Emil i Lönneberga. Politikerna slipper tafsa på något värdefullt som finns, och kan arbeta för att ge ekoturismen ytterligare en möjlighet.

Anders Johansson, författare, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons