Annons

"Ska Kalmar vara den ideala staden”

Kommunpolitik i Kalmar
”Vi är just nu drygt 71 000 invånare i Kalmar kommun. Antalet invånare ökar med cirka 800 per år. Det skulle betyda att vi är cirka 95 000 Kalmarbor 2050 om det fortsätter så här.”
Debatt • Publicerad 16 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Är det nödvändigt att hela tiden växa eller kan vi ordna det så att hålla staden på en viss hanterbar nivå?”
"Är det nödvändigt att hela tiden växa eller kan vi ordna det så att hålla staden på en viss hanterbar nivå?”Foto: arkivbild

Är det bra eller dåligt? Är i stället 80 000 ett mer hanterbart antal? Jag vet inte. Någon som vet?

Men, jag tror inte det är nödvändigt att bara låta det löpa på med 800 ökning varje år. Vi kanske skall bromsa ner på bostadsbyggandet och ivern att dra hit fler företag. Är det nödvändigt att hela tiden växa eller kan vi ordna det så att hålla staden på en viss hanterbar nivå?

Annons

Varje ny etablering, som Snurrom är dyr med VA, vägar, el, kommunikation, sjukvård, skolor, polis, föreningslokaler med mera. Bidrar fler boende då till god service eller kommer vi till en övre gräns där fler och fler bara kostar pengar? Blir en belastning för övriga.

Är jag Kalmarbo om jag bor mitt emellan Kalmar city och Lindsdal? Eller bor jag då i Lindsdal? Jag själv bor ju på Drag och svarar när någon frågar mig var jag bor: i skärgården norr om Kalmar! Är jag ute i världen säger jag förstås Kalmar. Jag säger gärna att jag är från Kalmar även om postadressen är Rockneby.

Inför en ny översiktsplan är dessa frågor värda att tänka igenom. Vi kanske tar för mycket av naturen för att bygga hus och vägar? När vi tar i för mycket kan kanske möjligheten till god hälsa och ett gott liv för alla bli svår att uppnå? Vi får använda vårt förändringsbehov till att utveckla det som redan finns.

Kanske finns det redan nu forskning i ämnet? Kanske behöver vi börja forska i frågan?

Hittills har nästan varje mening i detta inlägg ett frågetecken efter sig. Är dessa frågor värda en tanke? Jag tror det! Eller är jag som man säger till sjöss: ute på femton famnar?

I övrigt tycker jag att om det behövs en förbindelse mellan Baronen och det planerade Stordalenhotellet mitt emot på Barlastholmen vid infarten till Ölandshamnen bör detta vara en elektrisk besättningslös farkost som kör när någon vill genom en knapptryckning! Det är en lättare fråga än hur stor den ideala staden skall vara!

Rolf B Bertilson, debattör

Annons
Annons
Annons
Annons