Annons

”Ska Kalmar sjunka ner i den ekonomiska slummern”

Replik på debattinlägg om stadsutveckling i Kalmar, publicerat 16 september.”
Man läser med större och större förvåning Rolf B Bertilsons funderingar om Kalmars framtid och hur de leder honom fullständigt fel”
Debatt • Publicerad 30 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I Kalmar satt man och glodde på sitt slott och trodde att man levde i den bästa av världar.”
"I Kalmar satt man och glodde på sitt slott och trodde att man levde i den bästa av världar.”Foto: Anders Johansson

Han är inte ensam att tro att man ska sätta stopp för utveckling. I 1800-talets England slog textilarbetarna ihjäl spinnmaskinerna därför att de trodde att på det sättet skulle de kunna få behålla sina manuella jobb.

Själv såg jag på 1970-talet hur de strejkande typograferna på tidningarna i London slog sönder glasrutorna på distributionsbilarna för att tidningarna börjat med datorer som ersatt dem.

Annons

Det är likadant när Rolf BBertilson vill bromsa bostadsbyggandet, så att Kalmar ska sjunka ner i den slummer som alla som är rädda för utveckling alltid inbillar sig är alternativet.

Men Rolf B, tänk ett steg till. Alla dessa investeringar som plöjs ner görs för att det genom inflyttningen ska tillföras nya skatteintäkter för att betala den ökade välfärd och samhällsservice som blir följden. Om Bertilsson får som han vill händer följande: Kommunens intäkter minskar samtidigt som samhällets kostnader ökar.

Det är åldringarna som blir fler och kostar mera och fler pensionärer som betalar mindre i skatt. Har du hört talas om bekymren i Norrlands glesbygd med ekonomin?

Rolf B borde lära av historien. I många år när högern styrde Kalmar följde man hans recept. Det ledde till stagnation. Expansiva Växjö snodde till sig allting: Universitetsfilialen, Smålands-TV. Utvandrarmuseet, Glascentrumet och industrier var välkomna dit.

I Kalmar satt man och glodde på sitt slott och trodde att man levde i den bästa av världar. Symboliskt är att högerriksdagsmannen Haeggblom var den ende som inte var med på motionen om att bygga Ölandsbron 1956 när alla de andra på Kalmarbänken krävde det.

Det är i samma anda det muttras om att det där hotellet stör utsikten mot Slottet. Själv såg jag Vasaborgen för första gången under en skolresa till Kalmar 1956. Så jag vet hur det ser ut och behöver inte klättra upp på Vallen på ett ställe för att se att det inte kan ses.

Jan G Andersson, Lindsdalsbo men Kalmarbo för snart har vi växt ihop med den gamla Medeltidsstaden.

Annons
Annons
Annons
Annons