Annons

”Ska barnen bli lidande för ett politiskt misslyckande”

Barnens rätt
Enligt barnkonventionens artikel 27 har barn rätt till en skälig levnadsstandard, till exempel bostad, kläder och mat. Detta tycker många är självklart i Sverige idag. Men låt oss uppmärksamma att enligt FN hade Sverige störst barnfattigdom i Norden under 2022.
Debatt • Publicerad 20 juli 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”KDs partiledare Ebba Busch höjde falukorven tre dagar innan valet med budskapet “det är dyrt att vara svensk”, som en symbol för svårigheterna för hushållen.”
”KDs partiledare Ebba Busch höjde falukorven tre dagar innan valet med budskapet “det är dyrt att vara svensk”, som en symbol för svårigheterna för hushållen.”Foto: Johan Nilsson/TT

Störst andel av de drabbade var/är ensamstående kvinnor med utländsk bakgrund. Under våren har larm efter larm kommit som sagt att barn äter stora mängder mat vid fredagslunchen i skolan, det vill säga att man äter inför helgen. Det larmades också att barnen åt stora mängder på måndag efter helgen. Detta tyder på att alla barn inte får större mängder mat under helgen.

KDs partiledare Ebba Busch höjde falukorven tre dagar innan valet med budskapet “det är dyrt att vara svensk”, som en symbol för svårigheterna för hushållen. Men något annat Ebba Busch och hennes kollegor i regeringen också passade på att göra lagom inför sommaren var att höja sina egna arvoden med 3,8 procent, det resulterar i att statsministern nu kommer ha ett arvode på 191 000 kronor i månaden och övriga ministrar 150 500 kronor i månaden.

Annons

Samtidigt ser vi en hög inflation som påverkar människor i deras vardag. Många får inte ihop sin tillvaro med höga drivmedelskostnader, höga elpriser, höga livsmedelspriser och nu också höga hyror och räntor.

Trots vetskapen om denna kris agerar regeringen inte ansvarsfullt genom att höja sina egna arvoden utan att samtidigt erbjuda stöd till hushållen i den stundande krisen.

Barn är redan en utsatt grupp eftersom de inte kan påverka sin tillvaro gällande mat, bostad och kläder. Detta gör att de är i en beroendeställning till de vuxna i omgivningen, exempelvis föräldrarna. Om inte ens föräldrarna kan tillgodose sina egna behov, hur ska man då kunna skydda sitt barn från att drabbas av barnfattigdom?

Eftersom barnkonventionen sedan 2020 är lag så åligger det den svenska regeringen att också följa den. Barnfattigdomen är ett tydligt exempel på att den svenska regeringen inte klarar av sitt uppdrag att följa barnkonventionen.

Den nuvarande regeringen prioriterar uppenbarligen sina egna arvoden, utbyggnader av militärbaser och sänkta skatter för höginkomsttagare framför barnfamiljer. Med det sagt var nog inte falukorven dyr för Ebba själv, men det var ett sätt att få till sig sympati och medborgarnas röster, för är det inte konstigt att man ändå väljer att blunda för problemet när vi än idag har barn som går och lägger sig med kurrande mage och mammor som vänder på kronor.

Med barnkonventionen som grund så måste regeringen agera, och det är nu. Att säga att man ska vänta och se, det duger inte. Regeringen borde därför sänka skatterna för dem med allra lägst inkomst samt förbereda ett krisstöd paket till barnfamiljerna inför kommande vinter som troligtvis blir mycket tuff med höga elpriser igen. Regeringen måste också ge kommunerna tillräckligt med ekonomiskt stöd för att kunna hjälpa de allra mest utsatta.

Abetare Gashi (C)

Alexander Finstad (C)

Annons
Annons
Annons
Annons