Annons

"SDs anklagelser mot S är inget annat än ett försök att flytta fokus”

Replik på debattinlägg om kommunpolitik i Kalmar, inlägget publicerat 7 juni.
Att ropa på vargen är inte ett lyckat koncept. Att säga att Socialdemokraterna är ett hot mot demokratin är en mycket allvarlig anklagelse som vi inte tar lätt på.
Debatt • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sverigedemokraterna fick precis samma chans som Moderaterna, men valde att inte ta den.”
"Sverigedemokraterna fick precis samma chans som Moderaterna, men valde att inte ta den.”Foto: arkivbild

Det stämmer att två av Sverigedemokraternas interpellationer inte fått ställas i kommunfullmäktige, detta efter en votering. Anledningen till detta är att de innehöll för många frågor i en och samma interpellation. Detta var förslaget från ett enigt presidium, som består av två socialdemokrater och en moderat. Enligt praxis, som samtliga partier varit överens om,får en interpellation som mest innehålla två frågor, Sverigedemokraternas innehöll tre.

Även en interpellation från Hanne Lindqvist (M) innehöll från början för många frågor, den skickades tillbaka och återkom sedan i en ny version där det var två frågor. Sverigedemokraterna fick precis samma chans som Moderaterna, men valde att inte ta den.

Annons

En interpellation ska vara kring ett begränsat ämne, just därför har vi en praxis där alla partier inklusive Sverigedemokraterna har kommit överens om att det är max två frågor per interpellation som gäller. Istället för att skriva att ett annat parti hotar demokratin genom att följa praxis så kan en interpellant välja att dela upp interpellationen i två interpellationer.

Sverigedemokraternas anklagelser mot Socialdemokraterna är inget annat än ett försök att flytta fokus.

Elisabeth Heimark Sjögren (S), ordförande i Kalmar kommunfullmäktige

Stephan Quist Karlsson (S), 1:e vice ordförande i Kalmar kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons