"SD:s löfte om sänkta bensinpriser var bara en bluff”

Rikspolitik
Det är alltid en tråkig situation när politiska ledare inte kan uppfylla sina löften, särskilt när det påverkar människors vardag på ett direkt sätt.
Debatt • Publicerad 1 april 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Sverigedemokraternas löfte inför valet att sänka priset på diesel med 10 kronor och bensinen med 6,50 litern var inte bara omöjligt att uppnå, det var också ett svek.”
”Sverigedemokraternas löfte inför valet att sänka priset på diesel med 10 kronor och bensinen med 6,50 litern var inte bara omöjligt att uppnå, det var också ett svek.”Foto: Scanpix

Sverigedemokraternas löfte inför valet att sänka priset på diesel med 10 kronor och bensinen med 6,50 litern var inte bara omöjligt att uppnå, det var också ett svek mot de människor som valde att lita på partiet och rösta på dem.

När politiska ledare ger löften till folket, så ger de en försäkran om att de kommer att arbeta hårt för att uppfylla dem. Men också att det är möjligt. Det är viktigt för väljare att känna att de har en röst och att den rösten är hörd och respekterad. Men när löften inte kan uppfyllas, så undermineras förtroendet för politikerna och hela det politiska systemet.

Det är också viktigt att se bortom de direkta konsekvenserna av ett svek som detta. Visst, priset på diesel har inte sänkts med 10 kronor, men konsekvenserna sträcker sig längre än så. Det finns en risk att väljarna känner sig lurade och övergivna av politikerna. Detta kan leda till ökad politisk polarisering och minskad tilltro till den politiska processen. Det slår inte bara mot populistiska SD utan mot alla andra politiker också.

SD hade en möjlighet att visa sin kompetens och sitt ansvar genom att avstå från att lova det som inte kunde uppnås. Kanske genom uttrycka det som en riktning att få lägre priser på lång sikt, men detta var troligen för vagt för att locka väljare. I stället valde de att göra populistiska uttalanden som saknade grund i verkligheten. Detta underminerar deras trovärdighet och visar en brist på ansvar.

Som väljare är det viktigt att man ser bortom tomma löften och i stället granskar politikerna efter deras verkliga förmåga att genomföra förändringar. Låter det för bra för att vara sant så är det troligen detta. Detta kräver ett ökat fokus på politisk kompetens och ansvarighet. Det är också viktigt att vi inte glömmer bort vikten av att bygga upp förtroende och tillit mellan väljare och politiska ledare.

I slutändan är det upp till oss som väljare att avgöra vilka politiker som förtjänar vårt förtroende och vår röst. Genom att välja kandidater som visar verklig kompetens och ansvar, kan vi förhoppningsvis återupprätta förtroendet för det politiska systemet och arbeta tillsammans för att skapa en bättre framtid för alla.

Michael Ländin, ersättare i riksdagen för Socialdemokraterna Kalmar län