Annons

”SD bekräftar att partiet i praktiken agerar som klimatförnekare”

Replik på debatt om vindkraft, publicerad 16 februari.
I en artikel i Barometern anser fyra representanter för ungsvenskarna att kommunerna ska utnyttja sitt veto mot vindkraftparken Aurora mellan Öland och Gotland.
Debatt • Publicerad 22 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den ensidiga satsningen på kärnkraft går helt emot forskarnas rekommendationer .”
”Den ensidiga satsningen på kärnkraft går helt emot forskarnas rekommendationer .”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Som skäl ange till exempel att vindkraftverken avger skadliga mikroplaster till miljön och livet i haven. Svenska Miljöinstitutet IVL lämnade nyligen en rapport där det framgår att biltrafiken i Sverige årligen släpper ut 7 674 ton mikroplaster, husfärgerna 3 700 ton, båtfärgerna 308 ton, hudvård, tvätt med mera 2 ton och vindkraftverken 650 kilo.

Vindkraftverkens andel av utsläppen utgör endast 0,06 promille och är alltså inget problem i detta sammanhang. Till dessa utsläpp kommer utsläppen från plastföroreningar som utgör ett enormt problem för livet i haven. Fortsätter föroreningarna i nuvarande takt har vi snart mer plast än fisk i haven.

Annons

De effektivaste åtgärderna för att minska mikroplasterna är därför att minska nedskräpningen, bilkörningen och användningen av plastfärger. Det är därför oroväckande att Tidöpartierna nu för en politik som ökar bilanvändningen, utsläppen av växthusgaser och även utsläppen av mikroplaster.

Skatten på plastpåsar har tagits bort och anslaget till Naturvårdsverket för arbetet med avfallshantering har minskat liksom anslaget till stiftelsen Håll Sverige Rent. SD har nu även aviserat att motverka EU:s klimatplan för minskning av växthusgaserna med 55 procent till 2030.

Den ensidiga satsningen på kärnkraft går helt emot forskarnas rekommendationer och avtalet vid IPPC:s konferens i Dubai att tredubbla kapaciteten för förnybar energi till 2030.

Ny kärnkraft är minst dubbelt så dyr som vindkraft och de utlovade kreditgarantierna på 400 miljarder kommer inte att räcka på långa vägar om de aviserade utbyggnaderna blir av. SD:s artikel bekräftar att partiet i praktiken agerar som klimatförnekare och står långt från en vetenskapligt förankrad energipolitik.

Lars-Erik Andervad

Jan Bolin

Annons
Annons
Annons
Annons