Annons

”Satsa på ungdomarna - bygg en cykelväg”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Medborgareförslag om cykelvägar har lämnats in till kommunen. Även Sverigedemokraterna har lämnat in en motion om en separat cykelväg från Kristdala till badplatsen i Råsvik.
Debatt • Publicerad 23 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att barn och ungdomar skall ge sig ut på en hårt trafikbelastad väg för att ta sig till en efterlängtad badplats som nu är fallet i Kristdala är helt oacceptabelt.”
”Att barn och ungdomar skall ge sig ut på en hårt trafikbelastad väg för att ta sig till en efterlängtad badplats som nu är fallet i Kristdala är helt oacceptabelt.”Foto: Roger Carlsson

Den styrande majoriteten S/M hänvisar till att det är Vägverkets ansvarsområde att bygga vissa cykelvägar men säger samtidigt att de skall försöka få Vägverket att skynda på dessa projekt.

När det gäller den planerade ombyggnaden av E22 an mellan Oskarshamn och Västervik där det idag inte är mötesfritt men som nu skall åtgärdas säger Vägverket att sträckan på cirka 8 kilometer förbi Misterhult får vänta tills vidare. Nu säger kommunen att dom är villiga att gå in med 40 miljoner skattepengar och 10 miljoner mervärdespengar för att även denna sträcka blir mötesfri.

Annons

Kommunallagen säger att det inte är olagligt att medfinansiera en statlig väg men att finansiera den fullt ut kan vara tveksamt. Vägverket har planer på att denna sträcka skall hastighetssänkas till 80 km per timma. Detta kommer att få en försening på cirka tre minuter.

Hemska tanke för Stockholmarna som då kommer att äntra Ölandsbron 15:03 istället för 15:00. En total katastrof kan man tycka. Skall kommunen gå in och finansiera någon väg som Vägverket har ansvar för men inte har råd med så är det väl cykelvägar.

Att barn och ungdomar skall ge sig ut på en hårt trafikbelastad väg för att ta sig till en efterlängtad badplats som nu är fallet i Kristdala är helt oacceptabelt. Att ingen allvarlig olycka har skett där hittills får nog betecknas som en lycklig omständighet.

Sverigedemokraterna har som sagt lämnat in en motion i frågan, tekniskt mycket väl beskriven. Men det går kanske för kostnaden skull att att ändra på vissa detaljer. Cykelvägen kanske inte behöver asfalteras utan packas med stenmjöl istället, bara en tanke. Barn och ungdomar i Fårbo som skall till sin badplats i Fårbosjön har direkt ingen autostrada att cykla på. Vägen har delvis sandpartier som inte är direkt cykelvänliga.

På tal om cykelväg mellan Kristdala och badplatsen, var står Centerpartiet i frågan ? Gruppledaren Magnus Larsson vill oftast framställa sig som den store talespersonen för landsbygdsfrågor men i Kristdalafallet har han varit ovanligt tyst.

Jan Johansson

Marko Raiskio

Anders Svensson

partipolitisk obundna Oskarshamns kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons