Annons

"Samverkan är mer konstruktivt än splittring”

Avtalsrörelsen. Replik på debattinlägg från Byggnads, publicerat 25 februari.
”Dags att få ordning på fusket i byggbranschen! Det skriver Morgan Nyberg och Johan Lindholm från vår fackliga motpart Byggnads inför årets avtalsrörelse.”
Debatt • Publicerad 2 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi är stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder.”
"Vi är stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder.”Foto: Helena Landstedt/TT

Vi kan bara instämma.

Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Vi har bland annat verkat för branschens eget indentifikationssystem, ID06, för bättre kontroll över vem som befinner sig på arbetsplatserna. Vi står också bakom den politiska satsningen på A-krimcenter för att bekämpa arbetslivskriminalitet och trycker på för bättre informationsutbyten mellan t ex Skatteverket och Migrationsverket.

Annons

Byggföretagen har de senaste åren haft ett gott samarbete med Byggnads gällande sund konkurrens. Även om Byggföretagen och Byggnads i enskilda fall kan vara oense om hur kollektiv¬avtalet ska tolkas finns det ute på arbetsplatserna en gemensam syn över att lagar och regler ska följas. Därför beklagar Byggföretagen det uppskruvade tonläget från Byggnads ledning i Stockholm - och beskedet att facket hoppar av det gemensamma projektet Sund konkurrens och schyssta byggen.

Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet. Men vi är stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Vi på arbetsgivarsidan har vant oss vid beskyllningar om att Byggföretagen inte gör vad vi kan för att stoppa fusket – inte minst veckorna innan avtalsrörelse. Därför önskar vi Byggnads välkomma tillbaka till Sund konkurrens och schyssta byggen när agitationen spelat ut sin roll. Samverkan är alltid mer konstruktivt än splittring.

Göran Elmquist, bransch- och föreningsansvarig i Kalmar, Byggföretagen

Claes Thunblad, nationell samordnare sund konkurrens, Byggföretagen

Annons
Annons
Annons
Annons