Annons

"Samhället ska stödja folkbildningen”

Regionpolitik
Medmänsklighet och mänskliga rättigheter borde inte vara politiskt men tyvärr har högern tagit det steget. Folkbildningen växte fram för att förbättra människors liv och för att ge fler möjligheter till goda studier.
Debatt • Publicerad 10 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Folkhögskolorna har dessutom uppdraget att stärka kunskaperna om de mänskliga rättigheterna i samhället.”
”Folkhögskolorna har dessutom uppdraget att stärka kunskaperna om de mänskliga rättigheterna i samhället.”Foto: SUVAD MRKONJIC

Statens syften med stödet till folkhögskolor och studieförbund är att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald, för människor att påverka sin livssituation, att skapa engagemang samt att delta i samhällsutvecklingen. Det är precis det som bland annat Ölands folkhögskola gör. Ändå ifrågasätts skolans arbete av Sverigedemokraterna i en interpellation till fullmäktige nu på torsdag. Anser SD att folkhögskolan ska gå emot statens syfte?

Som om det inte räckte med att en av regionens verksamheter ifrågasätts av extremhögern så fortsätter nästa högerparti, Moderaterna, med att anklaga rektorn på Ölands folkhögskola för att bedriva politisk kampanj. Denna anklagelse riktas i en interpellation och publiceras i media. När blev det okej att regionpolitiker ifrågasätter en medarbetares arbete i total offentlighet?

Annons

Ett grundläggande skäl till att samhället stödjer folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Folkhögskolorna har dessutom uppdraget att stärka kunskaperna om de mänskliga rättigheterna i samhället så att fler får tillräckliga kunskaper för att agera så att de respekterar, skyddar och främjar rättigheterna och kan hävda sina rättigheter.

Först är båda dessa högerpartier med och beslutar att folkhögskolorna ska ta stort samhällsansvar, inte minst med ensamkommande flyktingar och asylsökande, sen låter de inte skolans anställda få vara medmänniskor och fortsätta kämpa tillsammans med sina deltagare!? Vad betyder valfrihet och yttrandefrihet för Moderaterna egentligen? Vad det betyder för SD har de visat flera gånger. Engagerade samhällsmedborgare är ett av statens fyra syften som de kräver av folkbildningen om de ska få statliga medel, det borde någon av Moderaternas fyra regionråd ha koll på!

Linda Fleetwood (V), oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons