Annons

Säg nej till höjd pensionsålder

Pensioner
Publicerad 5 juni 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nej till höjd pensionsålder Nyligen lade regeringen fram sitt förslag om höjd pensionsålder. Det är ett förslag som Vänsterpartiet ser som helt orimligt. Vi vill att en trygg ålderdom där man kan leva på sin pension ska vara en rättighet för alla – inte bara för några få.

Argumentet för att höja pensionsåldern är att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det är ett helt verklighetsfrånvänt argument där man helt blundar för hur dagens klassamhälle faktiskt ser ut. Det kommer att slå stenhårt mot stora grupper som redan idag har svårt att arbeta fram till pensionen. Det kan vi såklart inte ställa oss bakom.

Annons

Visst, för välbetalda tjänstemän och liknande så ökar livslängden. Många av dessa kan, och vill, säkert arbeta längre. Men alla har inte ett jobb där man kan sitta på ett kontor tills man fyllt 75. Tvärtom så är det långt ifrån alla klarar av att arbeta ens fram till dagens pensionsålder. Och redan med det nuvarande pensionssystemet missgynnas alla som inte kan arbeta länge och mycket.

Därför döms många, främst kvinnor, till fattigdom när de går i pension. 7 av 10 av Kommunals medlemmar har så låg inkomstpension att de får garantipension, trots att de har arbetat hela livet. Och för grupper med kortare utbildning så minskar till och med livslängden. Det är helt orimligt att i det läget föreslå höjd pensionsålder.

Det är helt orimligt att bara fokusera på åldern när problemet är att dagens pensionssystem är ett fuskbygge i behov av totalrenovering. Det är helt orimligt att bara fokusera på åldern när det som behövs är kraftfulla satsningar på ett mer hållbart arbetsliv så att fler orkar arbeta längre. Fixa det först – SEN kan vi börja diskutera höjd pensionsålder.

Kaj Raving (V)

Annons
Annons
Annons
Annons