Annons

Rovdjur ska skötas som vilt

Vad händer med rovdjurspolitiken i en kommande regering? Vågar man ta strid mot naturfundamentalister och vilseledda EU-kommissionärer, och skapa en tydlig och hållbar rovdjurspolitik? Är det ens möjligt med tanke på samarbetspartiernas olika syn på rovdjursfrågan?
Debatt • Publicerad 19 september 2014

De svar som gavs innan valet angående rovdjurspolitik och olika myndigheters agerande, tyder inte på att de som nu ska bilda basen i en regering tänker ta någon större notis om synpunkterna man fått från främst oss på landsbygden.

Det största partiet av dessa gav inte några tydliga svar alls, medan det andra partiet i regeringsbildningen har deklarerade ett nej till en rovdjurspolitik som innebär en förvaltning av rovdjursstammarna och att ansvaret för jaktfrågor skulle flyttas från Naturvårdsverket. Man ser hellre betydande ökningar av rovdjur än en levande landsbygd.

Annons

Den gångna sommaren har vi kunnat se vad de allt för stora och växande rovdjursstammar får för verkan på oss, främst i glesbygden. Ett stort antal får har dödats av varg, nötboskap har dödats och skrämts på flykt av varg, tamhundar har tagits inne på villatomter av varg, skogsarbetare och bärplockare har angripits av björn. Ingen människa skadats allvarligt men det psykiska lidandet för djurägare och drabbade måste vara fruktansvärt.

Därtill kommer kostnader för samhället för ekonomiska ersättningar till drabbade, samt för rovdjurstaket som inte tycks fungera.

Många hoppades nog att väljarna i större utsträckning skulle väga in rovdjurspolitiken i sitt val av politiska partier då det påverkar, och kommer att påverka, oss på landsbygden i mycket stor omfattning.

Tyvärr blev det inte så, då landsbygdsfrågorna kom in i debatten i en begränsad omfattning och sent i valrörelsen.

Vi som drabbas av bristen på en vettig rovdjurspolitik kan nu bara hoppas på att de valda politikerna som ska ingå i en ny regering och riksdag, inte lyssnar för mycket på den romantiserade bilden av våra rovdjur. Vi vill att man också ser till de människor som vill leva och verka på landsbygden och fortsätta vårda det öppna landskapet, samt ger oss möjlighet att förvalta rovdjursstammarna på samma sätt som övrigt vilt.

Johnny Anderson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons