Annons

"Rösta JA för landsbygdens skull!”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”På söndag den 7 november är det folkomröstning i Oskarshamns kommun. Det är en historisk dag då det är den första kommunala folkomröstningen i Oskarshamns kommun.”
Debatt • Publicerad 1 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi vill sätta stopp för den centralistiska syn som Socialdemokraterna och Moderaterna driver och där neddragningarna på just landsbygden har avlöst varandra under den här mandatperioden.”
"Vi vill sätta stopp för den centralistiska syn som Socialdemokraterna och Moderaterna driver och där neddragningarna på just landsbygden har avlöst varandra under den här mandatperioden.”Foto: Roger Carlsson

Frågan som ställs den 7 november är om de stängda äldreboendens Charlottagården och Hultgården ska öppnas igen.

Bakgrunden tror vi nog att de flesta av er har koll på. Den styrande majoriteten i kommunen bestående av Socialdemokrater och Moderater röstade med minsta möjliga marginal igenom en stängning i kommunfullmäktige. När sedan begäran om folkomröstning behandlades i kommunfullmäktige så beslutade Socialdemokraterna och Moderaterna i strid med kommunallagen beslutet att avslå denna.

Annons

Först efter att beslutet hade överklagats och överklagan vunnit i förvaltningsrätten så ändrade sig S och M, helt plötsligt var man för en folkomröstning.

Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.
Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.Foto: Mats Andersson
”För oss så handlar folkomröstningen om mer än att öppna boendena i Misterhult igen även om det är den primära frågan. Det handlar också om vilken syn vi skall ha på våra ytterområden i Oskarshamns kommun.”
Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.

Men majoriteten i kommunfullmäktige har inte nöjt sig med detta, inför folkomröstningen så drev man igenom, återigen med minsta möjliga marginal, att kommunen skulle hota med en skattehöjning på 25 öre på valsedlarna om det skulle bli ett JA i folkomröstningen.

Vi i Centerpartiet har enda sedan sedan beslutet om stängning togs drivit linjen att boendena ska öppnas igen, vi har också i våra samtliga budgetförslag sedan dess finansierat detta, UTAN skattehöjning!

För oss så handlar folkomröstningen om mer än att öppna boendena i Misterhult igen även om det är den primära frågan. Det handlar också om vilken syn vi skall ha på våra ytterområden i Oskarshamns kommun. Vi vill sätta stopp för den centralistiska syn som Socialdemokraterna och Moderaterna driver och där neddragningarna på just landsbygden har avlöst varandra under den här mandatperioden.

'Så sent som under sommaren kom ett nytt förslag om neddragning på landsbygden då förslaget om att stänga en avdelning på äldreboendet Nyhem i Kristdala. Just nu så har det förslaget förhalats av majoriteten och låt oss gissa att det inte kommer att se dagens ljus igen fören efter valdagen nästa år.

Så detta är inte bara en folkomröstning om äldreboenden i Misterhult, vi i Centerpartiet ser det som en folkomröstning om landsbygden i Oskarshamns kommun. Vill vi ha en levande landsbygd där människor kan verka och bo hela livet? Ja, då behöver vi rösta JA i folkomröstningen den 7 november. Vi i Centerpartiet står bakom folkinitiativet i deras kamp och vi hoppas att ni medborgare i Oskarshamns kommun vill göra detsamma, att ni också vill ha en levande landsbygd.

Så för landsbygdens skull, rösta JA söndagen den 7:e november!

Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons