Annons

Rökfria alternativ är bättre än cigaretter

Slutreplik i debatt om rökning, tidigare inlägg 15 och 24 april.
Publicerad 10 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en replik på vårt inlägg om att göra regionen rökfri frågar professor Joep Perk varför vi inte talar om att vårt inlägg handlar om e-cigaretter. Svaret är att inlägget inte handlar om e-cigaretter, utan om rökfria alternativ, som bygger på en mängd nya teknologier under utveckling. Gemensamt för dessa är att de levererar nikotin till användaren utan att förbränna tobaken. Majoriteten av de skadliga ämnena i cigarettrök uppstår när tobaken brinner och det finns stor potential för folkhälsovinster när rökare, som annars skulle fortsätta röka, byter till rökfria alternativ.

I Sverige har vi sedan länge erfarenhet av snus som ett rökfritt alternativ. Två andra teknologier som kommit långt är de för e-cigaretter och heat-not-burn. I e-cigaretten genereras nikotininnehållande ånga från en vätska Vid heat-not-burn-teknologi genereras nikotininnehållande ånga direkt från specialpreparerad tobak som värms till temperaturer under 350 grader (det vill säga innan förbränning uppstår). Därmed frigörs väsentligen lägre halter av skadliga ämnen än från cigaretter, men tobakssmaken bibehålls. I genomsnitt minskas innehållet av skadliga substanser i ångan med mer än 90-95 procent jämfört med cigarettrök.

Annons

Den samlade forskningen ger en tydlig bild: de rökfria alternativen är inte riskfria men har väsentligen lägre risk än cigaretter. Det är av denna anledning engelska folkhälsomyndigheter rekommenderar dem som inte slutar röka att skifta till e-cigaretter och att amerikanska FDA (Food and Drug Adminsitration) ser behov av nya teknologier för komma till rätta med de rökningsrelaterade sjukdomarna.

Heat-not-burn-teknologi lanserades i Japan 2014 och sedan dess har landets försäljning av cigaretter sjunkit med en fjärdedel. Den främsta orsaken är att rökare har bytt till de nya produkterna. Positivt är att man ser en låg användning (mindre än 1 procent) hos före detta rökare eller icke-rökare.

Philip Morris vision är att konvertera alla vuxna rökare, som annars skulle fortsätta att röka, till rökfria alternativ. På sikt vill vi sluta sälja cigaretter. Vi ställer på samma sätt som energisektorn och bilindustrin gradvis om till en mer hållbar affärsmodell. Vi har svårt att se att det finns någon motsättning mellan aktieägarintressen och folkhälsointressen att på så sätt förpassa cigaretterna till historien.

Christian Angell och Claude Guiron, Philip Morris International

Annons
Annons
Annons
Annons