Annons

Replik: ”Gamla fördomar och myter om kvinnligt företagande"

I en debattartikel i Barometern den 15 juli tar riksdagskandidater från Centern upp viktiga frågor om att skapa förutsättningar för att starta företag, för kvinnor. Det som upprör mig mest är att artikeln bygger på gamla fördomar och myter om kvinnligt företagande.
Debatt • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att som C vilja rikta finansieringen till så kallade kvinnodominerade branscher spär bara på fördomen om att kvinnligt företagande handlar om att starta små bolag inom vård och omsorg eller för hushållsnära tjänster”, skriver debattören.
"Att som C vilja rikta finansieringen till så kallade kvinnodominerade branscher spär bara på fördomen om att kvinnligt företagande handlar om att starta små bolag inom vård och omsorg eller för hushållsnära tjänster”, skriver debattören.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I en stor studie vid Luleå universitet där 126 bolag granskades (VC stereotypes about men and women aren’t supported by performance data) framgår bland annat att det är en stereotyp att kvinnor skulle vara mer försiktiga och inte satsa på tillväxt i lika hög grad som männen. Slutsatsen av studien är att det inte finns någon skillnad i hur kvinnor och män driver sina företag eller vilka resultat som företagen uppnår.

Däremot finns det ofta en fördomsfull syn hos offentliga finansiärer som resulterar i att kvinnliga företagare har svårare att finansiera sin verksamhet. Men att som C vilja rikta finansieringen till så kallade kvinnodominerade branscher spär bara på fördomen om att kvinnligt företagande handlar om att starta små bolag inom vård och omsorg eller för hushållsnära tjänster. Detta känns väldigt omodernt och långt ifrån den politik som jag och Liberalerna förespråkar.

Annons

Som liberal vill jag minska tröskeln för att starta nya företag, oavsett bakgrund och kön hos företagaren. Att vara företagare är en livsstil och vi behöver se över regelverket så att fler attraheras av att starta nya, oavsett bransch eller kön. Det behövs förenklingar i byråkratin, onödiga och förlegade regler ska rensas bort. Det måste även bli lättare att anställa för att företagen ska kunna växa och fler människor ska komma i arbete. Det är så vi skapar ett företagsvänligt klimat som gynnar alla, både män och kvinnor.

Lotta Wahlmino, Riksdagskandidat Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons