Annons

"Rekorddeppigt i Kalmar län”

Näringsliv
”Efter coronapandemin var det många som förväntade sig en ekonomisk uppgång, men någon sådan kom inte. I stället fick vi först en avmattning i ekonomin, som nu har övergått i lågkonjunktur. Mycket har blivit dyrare. Bensinen, elräkningen och matkassen känns rejält i plånboken.”
Debatt • Publicerad 16 december 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Hushåll och företag kommer att få leva med en hög prisnivå en tid framöver, även om vi skulle lyckas pressa tillbaka inflationen.”
"Hushåll och företag kommer att få leva med en hög prisnivå en tid framöver, även om vi skulle lyckas pressa tillbaka inflationen.”Foto: Fredrik Sandberg /TT

Hushållen har dragit i handbromsen. Allt fler köper bara det nödvändiga. Och samtidigt som många minskar sin konsumtion drabbas företagen av höjda priser. Bagaren vars mjöl blivit dyrare och vars ugn kostar alltmer att värma har samtidigt färre kunder som unnar sig en bulle.

Så pessimistiska som företagen i Kalmar län är nu, det har de inte varit sedan pandemins inledning. De ser mörkt på framtiden, både vad gäller försäljningsvolym och anställningar. 32 procent av företagen i Kalmar län räknar med en lägre försäljningsvolym nästa år. Inom handel, besöksnäring och transport är siffran hela 38 procent och inom tillverkning och industri 37 procent. 27 procent av företagen tror dessutom att de kommer investera mindre om ett år än i dag. 21 procent tror att de kommer ha färre anställda. Även hushållen i länet är rekorddeppiga.

Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt Näringsliv.
Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt Näringsliv.Foto: Anna Nordström
”Varken hushållen eller företagen i Kalmar län kan räkna med någon draghjälp från andra delar av världen. Vi sitter alla i samma båt, och det största orosmolnet är inflationen. Det minskade utbud som skapats av kriget i Ukraina och av coronapandemin har gett ett brett genomslag på inflationen i Sverige och världen.”
Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län.
Annons

Samtidigt ser vi nu att ekonomin bromsar in globalt. Varken hushållen eller företagen i Kalmar län kan räkna med någon draghjälp från andra delar av världen. Vi sitter alla i samma båt, och det största orosmolnet är inflationen. Det minskade utbud som skapats av kriget i Ukraina och av coronapandemin har gett ett brett genomslag på inflationen i Sverige och världen.

Hushåll och företag kommer att få leva med en hög prisnivå en tid framöver, även om vi skulle lyckas pressa tillbaka inflationen. Det som då händer är att ökningstakten avtar, inte att vi går tillbaka till de lägre priser vi hade innan inflationen sköt fart.

Den kommande avtalsrörelsen kommer förstås att påverka ekonomin. Hos många företag finns det en oro att löneökningarna blir för höga, speciellt när fackens lönekrav är de högsta på 25 år, sedan industriavtalet tecknades. Sådana krav är varken realistiska eller juste nu när företagen i de hårdast drabbade branscherna går så dåligt.

Avtalen måste därför tecknas på en nivå som utgår från företagens konkurrenskraft. Annars riskerar ännu fler företag att få svårt att överleva krisen och utanförskapet kommer att växa. Det skulle förstås drabba både vår tillväxt och konkurrenskraft, för att inte tala om alla personliga tragedier för alla de vars livsverk hotas. I tider som dessa vore det illa.

Till detta kommer också elkrisen. Företagare vet inte från en dag till en annan om elpriserna kommer ligga på normala nivåer, eller om de kommer att bli 10, 20 eller 30 gånger så höga. Eller om man överhuvudtaget kommer ha el. I vinter är hotet om effektbrist överhängande och vår region pekas ut som ett av de fyra områden i Västeuropa som har störst risk för planerad frånkoppling från elnätet. Det måste lösas.

Men allt är inte nattsvart. Det finns goda förutsättningar om vi fattar smarta beslut. Svensk produktivitetsutveckling har fallit under lång tid, men det betyder inte att den behöver fortsätta falla. Vi har halkat efter många jämförbara länder, men det går att vända den utvecklingen. Strukturreformer på arbetsmarknaden och i energipolitiken kan ge en bättre produktivitetsutveckling på sikt, där vi skapar ett större värde per arbetad timme. Kloka beslut idag kan ge företagen och hushållen i Kalmar län skäl att på sikt se ljusare på framtiden.

Ulrica Bennesved, regionchef Svenskt Näringsliv Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons