Annons

Regionens personalpolitik helt under isen

Personalkrisen
Publicerad 1 juni 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Onkologen i Västervik stänger – enligt den styrande majoriteten på grund av tillfälliga personal- och rekryteringsproblem – men den ska öppnas igen, någon gång. Känns det igen? Visst gör det, tankarna går direkt några mil norr och tre år tillbaka i tiden, närmare bestämt till 2016, då Överums hälsocentral drabbades av personalbrist och har sedan dess inte kunnat bemannas. Resultatet är först och främst att de boende i området då liksom nu drabbas hårdast av stängningens konsekvenser och i andra hand, men ändå av vikt, solkas Region Kalmar läns rykte som arbetsgivare.

Regionens personalpolitiska motto lyder ”attrahera, rekrytera, utveckla, behålla, avsluta”. Den styrande majoriteten, ”Länsunionen” – alltså S påbackat av C och L, har som mål att regionen ska vara Sveriges bästa arbetsgivare. Ett mål som enligt dem själva inte går att mäta och kanske är det lika bra, för nu går det med expressfart åt andra hållet vad gäller måluppfyllelse. Sedan tillträdet efter valet har det ena haveriet efter det andra tornat upp sig, vilket det har skrivits spaltkilometer i lokalmedia om – bland annat nedläggningen av intensivvårdsavdelningen i Oskarshamn, skenande kostnader för bemanningsbolag och det allt mer ohållbara läget på flera av klinikerna på Länssjukhuset i Kalmar. Att Länsunionen kört i diket gällande personalpolitiken är ett faktum, skrämmande nog sitter de i baksätet och tar sig inte ur!

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna har presenterat skarpa förslag för att bland annat skapa bättre arbetsmiljö, bättre arbetstider, högre löner, avlastning av vårdpersonal, samt efterlyst en total genomsyn av grundbemanningsbehovet. Hittills har våra förslag avslagits men ersatts av inget. Den eskalerande situationen tvingade nyligen Länsunionen att sträcka ut handen för en dialog i personalfrågan, låt oss hoppas vi kan komma igång snarast. För patienterna på onkologen i Västervik, för de listade på hälsocentralen i Överum och för personalen i Region Kalmar län.

Carl Dahlin (M), vice ordförande

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M), region Kalmar läns personalutskott

Annons
Annons
Annons
Annons