Annons

”Regeringen reparerar Miljöpartiets skador”

Replik i debatt om svensk klimatpolitik, tidigare inlägg 12 december.
Sverige ska vara ett grönt föregångsland som inte bara strävar efter att minska utsläppen, vi ska nå negativa utsläpp.
Debatt • Publicerad 27 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den rödgröna regeringen med miljöpartiet i spetsen bär ett tungt ansvar för avvecklingen av flera fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.”
”Den rödgröna regeringen med miljöpartiet i spetsen bär ett tungt ansvar för avvecklingen av flera fullt fungerande kärnkraftsreaktorer.”Foto: Arkivbild

Men allt för länge har vänstervridna, populistiska beslut fått styra. I valet 2022 fick vi ett mandat för förändring. Det genomför vi nu. Steg för steg reparerar vi de skador som den rödgröna regeringen orsakade.

För ett tag sedan kunde vi läsa om Miljöpartiets kritik mot regeringens klimatpolitik. Det förvånar knappast någon att miljöpartister surnar till när deras reformer återkallas. Moderaterna förstår vikten av att ha ett fungerande energisystem som klarar den viktiga elektrifiering vi nu ska genomföra. Sverige kommer att fördubbla sin energiförbrukning till 2045, och då räcker det inte med väderberoende kraft. Alla energislag kommer att behövas.

Annons

Den rödgröna regeringen med miljöpartiet i spetsen bär ett tungt ansvar för avvecklingen av flera fullt fungerande kärnkraftsreaktorer. Något som gjorde att hela energisystemet föll ur balans. Nu måste den borgerliga regeringen göra det vi gör bäst – ta ansvar och reparera. Vi ska återuppbygga vårt fossilfria energisystem som legat till grund för att Sverige lyckats minska utsläppen sedan 70-talet.

En fungerande klimatpolitik förutsätter att man har folket med sig. Det hade inte de rödgröna. Något som (S) nu verkar ha insett och släppt en självkritisk rapport kring. Den moderatledda regeringen satsar på en klimatpolitik som håller i hela landet. Därför sänker vi reduktionsplikten vid årsskiftet. Vi lovade att göra det vi kan för att sänka bränslepriserna och vi håller det vi lovar.

I valet 2022 kunde vi läsa på Miljöpartiets valaffischer ”Alla ska med när Sverige ställer om”. Miljöpartiet borde säga som det är. Att enbart de som bor i storstäder och har tillgång till tunnelbana, spårvagn och elsparkcyklar får vara med när Sverige ställer om. Resten ska skämmas och betala priset för den populistiska klimatpolitiken.

Den borgerliga regeringen väljer en annan väg. Vår politik tar sikte på att minska utsläppen såväl som öka tillväxten. På så sätt kan Sverige vara ett grönt föregångsland på riktigt. Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga. Men mänskligheten har stått inför avgörande utmaningar förr och vi har tagit oss ur det genom forskning och innovation. Vi kan göra det igen.

Helena Storckenfeldt, klimatpolitisk talesperson (M)

Hanne Lindqvist, oppositionsråd Kalmar kommun (M)

Ellinor Troli, vice ordförande vatten- och miljönämnden (M)

Patrik Olsen, ledamot vatten- och miljönämnden (M)

Annons
Annons
Annons
Annons