Annons

”Regeringen måste ge ukrainare i Sverige bättre stöd”

Kriget i Ukraina
Det är tyvärr tydligt att vi nu har både en regering och ett största oppositionsparti som inte har något som helst intresse av att Sverige ska vara ett möjligt land för människor på flykt.
Debatt • Publicerad 9 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
” Om regeringen menar allvar med stödet till Ukraina så är det hög tid att börja på hemmaplan genom att ta hand om de människor som tvingats hit av Putins krig.”
” Om regeringen menar allvar med stödet till Ukraina så är det hög tid att börja på hemmaplan genom att ta hand om de människor som tvingats hit av Putins krig.”Foto: Johan Nilsson/TT

Detta trots att antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka. I stället läggs all kraft på att svartmåla människor med annan bakgrund än svensk. De utmålas som hot, som kriminella, som fuskare, som en belastning och som att de inte vill ta ansvar för sitt nya hemland.

Om människor från Ukraina pratar man fortfarande bättre, men inte ens i deras fall är man intresserad av att ta beslut som kan underlätta deras liv i Sverige under tiden som kriget pågår i deras hemland.

Annons

På IM gör vi inte skillnad på människor och människor, vi beklagar hur människor på flykt behandlas i Sverige idag oavsett ursprung. När det gäller andra grupper känns det hopplöst att ens tro på någon förändring i det rådande politiska klimatet, men vad gäller ukrainare är det tydligt att regeringen i alla fall pratar om att man vill någonting.

Ukrainare i Sverige har det extremt tufft och behöver hjälp nu. Regeringens förslag blir verklighet tidigast i slutet av året.

Det är många, många månader dit och ukrainarnas situation är verkligen väldigt utsatt. Inte minst frivilligorganisationer slår larm om detta: det går inte att leva på max 71 kronor om dagen. Matköerna ringlar långa, folk lider. Behöver någon köpa en förpackning Alvedon är dagens matpengar slut.

Massflyktsdirektivet var viktigt och relevant i början av kriget. Nu när människor från Ukraina varit i Sverige ett par år är det inte längre en hållbar lösning. De som har tillfälliga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan inte få ett personnummer, vilket ställer till det när de söker jobb, lägenhet eller utbildning eller när de behöver göra bankärenden online eller för den delen följa sina barns utveckling i skolans plattformar.

Massflyktsdirektivet ger bara rätt till akut sjuk- och tandvård och vård som ej kan vänta och många sjukvårdstjänster är inte heller tillgängliga utan ett personnummer. Samma direktiv gör det omöjligt att hyra bostad i första hand. Man hänvisas till en dyr andrahandsmarknad där det är lätt att hamna i händerna på oseriösa uthyrare.

Den naiva tanken att ukrainare snart skulle kunna återvända gjorde att de till en början inte fick möjlighet att lära sig svenska på SFI. De saknar ännu idag möjlighet att studera med studielån. Inte ens om du får ett jobb och betalar skatt får du det skyddsnät andra skattebetalare får om du till exempel hamnar i arbetslöshet.

Sverige är i nordisk jämförelse sämst i klassen. Om regeringen menar allvar med stödet till Ukraina så är det hög tid att börja på hemmaplan genom att ta hand om de människor som tvingats hit av Putins krig. Det är dags att regeringen går från ord till handling!

Därför kräver vi att regeringen handlar och:

# höjer den idag alltför låga dagersättningen på 71 kronor

# ger ukrainare möjlighet att söka permanent uppehållstillstånd

Annons

# under tiden ger ukrainare samma möjlighet som de som får uppehållstillstånd,

däribland personnummer och rätt till vård och CSN-studier

Martin Nihlgård, generalsekreterare IM (Individuell Människohjälp)

Annons
Annons
Annons
Annons