Annons

”Råder det ett klimatnödläge i Kalmar”

Klimatnödläge”Ett i det närmaste enigt kommunfullmäktige i Kalmar röstade den 26 oktober ja till att det råder ett klimatnödläge i Kalmar. ”
Debatt • Publicerad 4 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kalmar flygplats bör snarast läggas ned då flyget är en stor klimatbov.”
"Kalmar flygplats bör snarast läggas ned då flyget är en stor klimatbov.”Foto: Paul Madej

Jag var den enda som röstade nej till beslutet att det råder ett klimatnödläge.

Det var dock ingen av dessa politiker som klarade av att definiera vad ett klimatnödläge är för något. Att utlysa ett klimatnödläge måste innebära att situationen är akut och mycket allvarlig och därmed kräva extraordinära åtgärder.

Annons

Jag förväntar mig nu att dessa politiker i synnerhet i majoriteten nu också tar konsekvenserna av detta beslut. Det första man borde göra är att sluta marknadsföra Kalmar stad som en sommarstad och turiststad för att locka hit människor. Det råder klimatnödläge i Kalmar och då kan inte stora mängder av turister komma resande till staden och förvärra situationen med sina ”klimatutsläpp”. Politikerna borde också förbjuda biltrafik i centrala Kalmar och endast tillåta kollektivtrafik, om den är elektrifierad. Politikerna bör dessutom stoppa all nyetablering av företag då dessa företagsetableringar med största sannolikhet har en negativ klimatpåverkan.

Kalmar kommun borde därmed säga nej till ett nytt fängelse i Halltorp för plats för 300 eller 400 brottslingar men kommunen borde även stoppa Nordic Nests och Nybloms utbyggnadsplaner i Smedby. Kalmar flygplats bör snarast läggas ned då flyget är en stor klimatbov.

En plan måste också upprättas för att förbjuda fossila bränslen inom all kommunal verksamhet till att börja med men som sedan skall utökas och gälla samtliga företag och privatpersoner boende i Kalmar kommun inom en snar framtid.

Kalmar kommun bör också snarast börja bygga en skyddsvall mot de stigande havsnivåerna i Kalmarsund. En skyddsvall som bör vara minst tre meter hög och vallar in hela Kalmar stad från golfbanan i norr ned till Hossmo i söder. Kontakt bör tas med Vellinge kommun som planerar att bygga stora skyddsvallar mot Östersjön vid Falsterbo.

Eller är det så att kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson talar med kluven tunga och bara driver en symbolpolitik när det gäller klimatet och att det i Kalmar råder klimatnödläge. När han samtidigt gör allt för ökat resande, turism, nya hotell och nya företagsetableringar till Kalmar. Hyckleriet har inga gränser, inte ens i Kalmar kommunfullmäktige. Jag kände det som i sagan om Kejsarens nya kläder när jag debatterade mot hela kommunfullmäktige att det råder klimatnödläge i Kalmar. Det var endast jag som gång på gång ropade ”kejsaren är naken” men ingen lyssnade.

Thoralf Alfsson, ledamot av Kalmar kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons