Annons

”Rädda strömmingen i Östersjön”

EU-politik
Strömmingen i Östersjön är hotad. Det vore en tragedi om vi inte lyckas rädda fisken utan låter den försvinna för alltid
Debatt • Publicerad 10 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Strömmingens överlevnad och ett hållbart fiske för en levande kust och skärgård är hjärtefrågor för oss.”
”Strömmingens överlevnad och ett hållbart fiske för en levande kust och skärgård är hjärtefrågor för oss.”Foto: ANDERS WIKLUND / TT

För oss Liberaler är det här en viktig fråga inför valet till Europaparlamentet eftersom framtiden för Östersjöns fisk delvis avgörs av det parlament vi väljer den 9 juni.

Trots att EU har fått en bättre lagstiftning ser vi hur den tillämpas med alltför stor hänsyn till kortsiktiga ekonomiska intressen. Det skadar miljön, fiskbestånden men också fiskerinäringens möjligheter.

Annons

Liberalerna har länge varit tydliga med att det tvärtom måste vara de långsiktiga ekologiska intressena och det småskaliga hållbara fisket som behöver värnas för att vi alls ska ha någon fisk kvar. Men utvecklingen har under senare tid gått åt helt fel håll.

Förra året gick medlemsländernas fiskeriministrar på tvärs mot vetenskapen och gav grönt ljus för högre fiskekvoter än vad bestånden tål. Sedan ville ministrarna att Europaparlamentet skulle ta sig an ett förslag om att ytterligare försämra skyddet för Östersjöns fisk genom att behandla det i ett snabbspår. Det lyckades Liberalerna bidra till att sätta stopp för.

Men frågan om att försämra skyddet för strömmingen ligger kvar på bordet i väntan på behandling. En avgörande omröstning väntar efter valet. Det är viktiga frågor för oss här i Kalmar län.

För Liberalerna är det självklart att vi kommer att kämpa för att strömmingen ska skyddas och vi vill hindra beslut som för all framtid riskerar att utarma livet i Östersjön. Det är helt oacceptabelt att ett fåtal gigantiska fartyg får skrapa rent på fisk för att skicka den i bearbetad form till bland annat norska laxodlingar, medan det knappt går att få tag i strömming att äta i vanliga svenska butiker.

Strömmingens överlevnad och ett hållbart fiske för en levande kust och skärgård är hjärtefrågor för oss och vi vill fortsätta kämpa i EU för strömmingens framtid.

Karin Karlsbro, europaparlamentariker och toppkandidat (L)

Maria Björklund Strömberg, ordförande Liberalerna Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons