GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Räcker inte med små kliv – nu behövs sjumilakliv

För några dagar sedan kunde vi läsa om hur Länsunionen vill återstarta Kalmar län efter pandemin.
Debatt • Publicerad 29 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det gläder oss att Länsunionen äntligen börjat lyssna på våra idéer om hur regionen ska komma till rätta med bemanningsproblemen, men varför gjorde man inte det förrän nu?”, frågar sig debattörerna.
”Det gläder oss att Länsunionen äntligen börjat lyssna på våra idéer om hur regionen ska komma till rätta med bemanningsproblemen, men varför gjorde man inte det förrän nu?”, frågar sig debattörerna.Foto: isabell Höjman/TT

Grunden är den budget som regionfullmäktige har fattat beslut om. I många delar finns en bred politisk samsyn om utmaningarna och lösningarna på dem. Men det finns även skillnader som måste diskuteras.

När Länsunionen skanderar att de är rustade för återstarten och gör offensiva satsningar, ska vi påminna oss om att grunden är högst tillfälliga statsbidrag motsvarande nästan en halv miljard. Redan 2023 kommer dessa halveras. Hur ekonomin ska hanteras då är höljt i dunkel.

Ofta refererar Länsunionens till arbetssättet ”små steg varje dag”. Det har i många sammanhang varit ett bra arbetssätt för att utveckla vården, men det räcker inte i alla sammanhang. Ett tydligt exempel är kostnaderna för hyrbemanning som eskalerat från 40 miljoner kronor per år till hisnande 250 miljoner i år enligt prognoserna. Här räcker inte små steg till. Här behövs sjumilakliv. Det gläder oss att Länsunionen äntligen börjat lyssna på våra idéer om hur regionen ska komma till rätta med bemanningsproblemen, men varför gjorde man inte det förrän nu? Vi kan själva se konsekvenserna av deras fördröjda politik i media dagligen, med orolig och utpumpad personal och stängda vårdplatser som följd.

Redan förra året lade vi konkreta förslag för att förstärka barn- och ungdomspsykiatrin. De avslogs. Resultatet blev ännu fler som fick vänta på hjälp. Att länets unga ska vänta på vård på grund av politisk prestige är bara sorgligt. Nu hoppas vi att de får hjälp – när våra förslag genomförs men ett år senare.

Slutligen. Satsningar med statsbidrag på grön återstart i alla ära. Men vad såväl företagare som medborgare i länet oroar sig för just nu är om man ska ha råd att betala elräkningen i vinter. Ska företag kunna bygga ut eller etablera nytt, eller kommer energibristen sätta stopp för det? Vi vill skyndsamt tillsätta en energikommission som kartlägger länets förutsättningar och sårbarhet i dag och i morgon så att vi i regionen tillsammans med våra riksdagspolitiker kan fatta beslut som gör att Kalmar län står starkt och kan genomföra en grön omställning.

Vi i M och KD är realister och optimister. Det är en nykter syn på verkligheten. Vi är en garant en handlingskraftig politik som löser samhällsproblemen.

Malin Sjölander (M), gruppledare och oppositionsråd Moderaterna

Jimmy Loord (KD), gruppledare och oppositionsråd Kristdemokraterna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.