Annons

Psykvård för unga måste öka

Det vi kan se i dag är en välfärdsparadox. Barn och unga mår inte lika bra som de har det materiellt. Trots att de allra flesta barn och unga får det ekonomiskt bättre är rotlöshet, ångest, nedstämdhet och bristande framtidstro vardag för allt fler.
Debatt • Publicerad 10 september 2014

Den ökade psykiska ohälsan hos barn och unga oroar och det är sorgligt att unga väljer att sluta sitt liv i tidiga år och detta är inte rimligt.

Under 2013 var det 1 600 personer som tog sitt liv och det är sex gånger fler människor än de som dör i trafiken. På onsdag den 10 september är det WHO:s suicid­preventiva dag och det kommer att äga rum en manifestation i Mönsterås kyrka. Det är den ideella organisationen Suicide Zero som aktivt arbetar för att minska självmorden och det kommer att tändas 1 600 ljus för att minnas alla som tyvärr inte finns bland oss längre.

Annons

Kristdemokraterna vill tillsammans med Alliansen få förtroendet att fortsätta regera under nästa mandatperiod genom att satsa en miljard kronor för att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga.

Satsningen ska gå till att öka kunskaperna om orsakerna till den ökade psykiska ohälsan, att öka tillgängligheten till stöd och vård samt att förbättra samverkan mellan skola, sjukvård och socialtjänst.

I Kalmar län har vi i dag ett rödgrönt styre med stora brister inom barn- och ungdomspsykiatrin där man lagt ned Unga vuxna mottagningar och ännu inte fått i gång någon ny verksamhet. Det är inte konstigt att många faller mellan stolarna och inte får den hjälp och det stöd man behöver i en situation när man mår dåligt. Detta är oacceptabelt.

Vi kristdemokrater vill utveckla och förbättra tillgängligheten till den första linjens psykiatri och den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin.

Intensifiera arbetet mot självskadebeteende, självmords­försök och självmord samt bidra till samverkan mellan kommun och landsting vid insatser riktade till barn och unga med psykisk ohälsa så att fler människor kan få den hjälp de behöver och leva vidare utan att behöva ta sitt liv.

Madeleine Rosenqvist (KD),

Eric Dicksson (KD),

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons