Annons

"Privatiseringar ska kallas vid sitt rätta namn”

Kommunpolitik i Kalmar
”3 000 kommunanställda skulle kunna förlora jobben eller få försämrade villkor om Kalmaralliansen med M, L och KD understödda av SD kom till makten i Kalmar”
Debatt • Publicerad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I M, L och KD:s värld finns inget arbete i kommunen som är fredat.”Foto: Mikael Eklund

De förnekar att allt ska bli privat men deras budgetförslag för 2022 talar sitt tydliga språk.

Äldreomsorgen i Kalmar har de senaste åren blivit en framgångssaga där medarbetare och omsorgstagare verkligen märkt av att målet “topp 30” nåtts på flera områden. De flesta har också märkt att devisen “för de äldres skull” inte bara varit tomma ord utan handling, reformer och resurser ut i verksamheten.

Annons

Vi har under de här åren miljonsatsat på ökat socialt innehåll med fika, promenader och aktiviteter, infört gratis gymträning och köpt in guldbuss för utflykter. Dessutom moderniserat och byggt nya boenden som Ingelstorpsvägen, Vänskapens väg, St. Kristoffers väg och Atlasvägen.

Vad är då alternativet. Jo, det är en oppositionen med M, L och KD och stödpartiet SD som i sin budget skriver att de vill “Införa LOV i hela omsorgen” och “införa utmaningsrätt inom verksamhetsområden i kommunen där detta är kostnads- och kvalitetsmässigt möjligt”.

Vad betyder då detta? Jo, jag tycker man ska kalla saker vid sitt rätta namn: Privatiseringar. De vill helt enkelt privatisera hela äldreomsorgen. Vem som helst ska få öppna vård- och omsorgsboende i Kalmar och konkurrera med de kommunala. Det är inget kommunen kan stoppa även om man ville.

Även utmaningsrätt är privatiseringar. Allt ska kunna utmanas: Skolmatsalar, lokalvård, vaktmästeri, förskolor och IT-avdelning. I stort sett hela serviceförvaltningen kan utmanas redan nästa år. Täby är föredömet med moderat ledning. Där har mer än 50 procent av all kommunal verksamhet privatiserats. Till och med musikskolan är privatiserad.

I Kalmar skulle det innebära att kanske 3 000 kommunanställda förlorade jobbet. I M, L och KD:s värld finns inget arbete i kommunen som är fredat. Även SD i Kalmar har ju sagt att de kommer att stötta M efter en eventuell valvinst så en röst på dem ger exakt samma utfall.

Valet är enkelt och din röst avgör. Vi i den styrande majoriteten med S, C och V vill fortsätta utveckla kommunen och hela tiden förbättra arbetsmiljön. Inom omsorgen har vi avskaffat delade turer, erbjuder heltid för alla både dag och natt.

Nu höjer vi bemanningen på vård och omsorgsboende, inför bättre nattscheman och ger medarbetarna kostnadsfria arbetsskor. Det här arbetet vill vi fortsätta om vi får förtroendet att styra Kalmar de kommande fyra åren. Valet är ditt!

Michael Ländin (S), riksdagskandidat och ordförande i Omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons