Annons

”Politikerna silar mygg och sväljer elefanter”

Vattenpolitik
Hela Sverige har i början av augusti drabbats av stormen Hans och dess konsekvenser med översvämningar, ras, tågurspårningar och bräddningar från kommunernas avloppsreningsverk, det vill säga utsläpp av orenat avlopp som bajs och urin i våra sjöar och hav.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Hur kan de svenska riksdagspolitikerna ha beslutat om olika regler för kommunala avloppsreningsverk och fastighetsägare med enskilt VA?”
”Hur kan de svenska riksdagspolitikerna ha beslutat om olika regler för kommunala avloppsreningsverk och fastighetsägare med enskilt VA?”Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vid bräddning från kommunala avloppsreningsverk gäller inte vattentjänstlagen utan här gäller förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd där länsstyrelserna är tillsynsmyndighet och bestämmer om hur stora bräddningar som är tillåtna.

För fastighetsägare med enskilt VA gäller vattentjänstlagen och kommunerna bedriver ett systematiskt arbete med att tvångsansluta fastighetsägare med hänvisning till att dessa är de som förorenar våra vattendrag.

Annons

Hur kan de svenska riksdagspolitikerna ha beslutat om olika regler för kommunala avloppsreningsverk och fastighetsägare med enskilt VA? Är det inte miljön i våra sjöar och hav som ska värnas? Sveriges 1 700 avloppsreningsverk bräddar regelbundet i våra sjöar och hav.

”När avser regering och riksdag att ändra den svenska lagstiftningen och sätta stopp för tvångsanslutning av fastighetsägare med enskilt VA till kommunalt VA och istället sätta stopp för de egentliga förorenarna, våra kommuners utsläpp av orenat avloppsvatten i våra badplatser?”
Lars-Göran Carlsson, styrelseordförande i den nationella föreningen VA-i-tiden

Enbart Stockholms avloppsreningsverk bräddade 573 000 m3 under 2022 vilket framgår av Stockholm Vatten och Avfall. Under stormen Hans bräddades bajsvatten i Öresund vid baden liksom i Stockholm vilket inte är förenligt med vattentjänstlagen och värnandet av en god vattenmiljö.

Aktuell Hållbarhets granskning av avloppsutsläpp nära badplatser via bräddningar från avloppsledningsverket visar att det under ett enda år skett tusentals utsläpp av orenat avloppsvatten inom 300 meter från badplatser.

Samtidigt utfärdar kommuner vitesförelägganden till fastighetsägare med enskilt VA på grund av påståendet om att dessa förorenar våra sjöar och hav, medan kommunerna medvetet själva släpper ut orenat avloppsvatten direkt i sjöar och hav utan att få vitesföreläggande från länsstyrelserna som tillsynsmyndighet.

I en dom från Vänersborgs mark-och miljödomstol upphävde domstolen ett vitesföreläggande från kommunen gentemot en privatperson på 100 000 kronor eftersom kommunen saknade bevis i form av mätning.

I en Smedsrapport påstods att fastighetsägare med småskaliga avloppsanläggningar är de stora miljöbovarna. Formas som fick i uppdrag av regeringen att analysera avloppens påverkan på den lokala miljön har nu lämnat sin forskningsrapport där man konstaterar att det är svårt att vetenskapligt bevisa att enskilda avlopp skapar några miljöproblem.

Slutsatsen blir då att den svenska vattentjänstlagen samt miljöbalken inte vilar på saklig grund då påstådda föroreningar från fastighetsägare med enskilt VA inte kan påvisas, det vill säga evidens saknas.

När avser regering och riksdag att ändra den svenska lagstiftningen och sätta stopp för tvångsanslutning av fastighetsägare med enskilt VA till kommunalt VA och istället sätta stopp för de egentliga förorenarna, våra kommuners utsläpp av orenat avloppsvatten i våra badplatser?

Hur länge ska regering och riksdag tillåta dessa kommunala utsläpp av skit i våra vattendrag? Nu är det dags att sluta sila mygg och svälja elefanter, sluta prata och istället snarast ändra den svenska lagstiftningen kring vatten och avlopp.

Lars-Göran Carlsson, styrelseordförande i den nationella föreningen VA-i-tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons