Annons

"Patientsäkerheten måste gå först inom äldrevården”

Kommunpolitik i Nybro
Sverigedemokraterna har påtalat bristerna i svenska språket inom vården i många år och senast 2020 lämnade vi en motion att införa språkkrav senast.
Debatt • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är ytterst anmärkningsvärt att inte fler partier i kommunen är villiga att ta politiska beslut och sluta riskera våra äldres hälsa.”
"Det är ytterst anmärkningsvärt att inte fler partier i kommunen är villiga att ta politiska beslut och sluta riskera våra äldres hälsa.”Foto: Jan Stenqvist

Det är ytterst anmärkningsvärt att inte fler partier i kommunen är villiga att ta politiska beslut och sluta riskera våra äldres hälsa.

IVO skriver i sin granskning att “Tillsynen visar att den personal som gör individuella medicinska bedömningar på särskilt boende i Nybro kommun inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning”.

Annons

Direkt relaterat till att personalen inte kan svenska har det resulterat i felmedicinering tre gånger på en vecka som gör att just den personen måste själv se till att det är rätt medicin vid rätt tidpunkt. Personalen kan inte koka kaffe, bädda sängen eller tillreda en smörgås efter instruktioner utan sängen blir bäddad på tvären och trots upprepade påpekanden är det ändå skinka på ostmackan.

Somlig medicin går inte svälja ner med vatten utan kan med fördel använda yoggi eller fil, men kommunikationen når inte fram. Felaktig dokumentation. Felaktigt val av kräm och personen fick tandkräm insmord på sin kliande rygg istället för läkande salva.

Bland de värsta kommentarerna vi fått till oss är “Jag kommer inte överleva sommaren”. Alla som kan svenska försvinner över sommaren, berättar han, med en genuin ångest för att han inte tror han ska överleva.

Samtliga omsorgstagare ska ha rätt till en säker och adekvat omsorg helt i enlighet med omsorgsförvaltningens mål. Sverigedemokraterna anser att det krävs hårdare krav genom att införa språktester för att garantera vårdtagarnas trygghet.

Gabriella Eriksson (SD), andre vice ordförande omsorgsnämnden

Ingegerd Karlsson (SD), ledamot omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons