Annons

"Patientsäkerheten måste gå först”

Sjukvårdspolitik
”De senaste åren har olika nätläkare ökat explosionsartat och därmed även den digitala förskrivningen av läkemedel. ”
Debatt • Publicerad 6 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi anser att det är fel att nätläkare utnyttjar kryphål i reglerna som dränerar regionerna genom utomlänsersättningen och tar pengar från dem som behöver vård mest.”
”Vi anser att det är fel att nätläkare utnyttjar kryphål i reglerna som dränerar regionerna genom utomlänsersättningen och tar pengar från dem som behöver vård mest.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stora reklamkampanjer görs om förkylningar, inflammationer och receptförskrivningar trots att det är ganska lätt att få hjälp med av hälsocentralerna eller 1177 på nätet. Förutom lättare symptom har det visat sig att utskrivning av antibiotika och tunga läkemedel inom depression och ångest till yngre åldersgrupper ökar. Nätläkarnas förskrivning av just dess tunga läkemedel oroar psykiatriker och kritiker varnar nu för att patienter kan fara illa av den digitala vården.

Medan nätläkarnas förskrivning av antidepressiva läkemedel ökar varje år, ligger förskrivningen hos de övriga vårdgivarna kvar på ungefär samma nivå. Vi i Vänsterpartiet är oroliga att det påverkar patientsäkerheten för länets invånare. Regionen måste värna dessa patienter och se till att de får uppföljning och stöd!

Annons

Det är gratis som patient att anlita en nätläkare, men samtidigt faktureras din region med 500 kronor för varje kontakt. De privata digitala vårdgivarna har hittat denna möjlighet i hälso- och sjukvårds lagen genom att lokalisera sig utanför länsgränsen och kan då kräva ersättning enligt något som heter utomlänsersättning.

En ersättning som från början togs fram för att den som är på resa eller semester även kan få sjukvård i ett annat län utan att behöva betala dyra räkningar. I ett system där vården betalas gemensamt via skatten måste det finnas krav. Alla besvär behöver inte behandlas. Vården ska gå till dem som behöver det mest.

Vänsterpartiet har under många år drivit på för att stoppa vinstjakten i välfärden. Våra skattepengar ska gå till det som de är avsedda för och inte till privata vinster som leder till förödande effekter i välfärden. Vi anser att hälso- och sjukvårdslagen om att den med störst behov ska få vård först måste följas. Det gör den inte när nätläkarna används och vi anser att det är fel att nätläkare utnyttjar kryphål i reglerna som dränerar regionerna genom utomlänsersättningen och tar pengar från dem som behöver vård mest.

Det är orimligt att slussa iväg miljoner kronor av våra gemensamma skattepengar varje år till nätläkarbolag som inriktar sig på myggbett, förnyelse av recept och ökad förskrivning av psykofarmaka utan uppföljning av patienterna. Därför kräver Vänsterpartiet att nätläkarna måste regleras - för patientsäkerheten och för att vård ska gå till dem med störst behov!

Linda Fleetwood (V) oppositionsråd Region Kalmar län

Lena Granath (V), politisk sekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons