Annons

"Otydliga besked av Moderaterna”

Kommunpolitik i Nybro
”Moderaterna i Nybro presenterar sitt valmanifest i barometern 31 augusti. De säger där att de står för långt ifrån S och V för att tänka sig samarbeta med något av de partierna. ”
Debatt • Publicerad 5 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Redan i vid budgetförhandlingarna 2019 föreslog vi Socialdemokrater att återinföra fältsekreterare för att stärka tryggheten.”
"Redan i vid budgetförhandlingarna 2019 föreslog vi Socialdemokrater att återinföra fältsekreterare för att stärka tryggheten.”Foto: Jan Stenqvist

Samtidigt ger de en rad vallöften som är plockade direkt från just S och V. Varför ger M sådana löften när de inte alls bedrivit den politiken de dryga sex åren de suttit i majoritet i kommunen?

Redan i vid budgetförhandlingarna 2019 föreslog vi Socialdemokrater att återinföra fältsekreterare för att stärka tryggheten och skapa ett bättre förebyggande arbete. Något som fortfarande finns kvar i vårt valprogram.

Annons

Detta röstades dock ned av Moderaterna som ansåg att väktare var ett bättre alternativ. På samma möte ville vi se över administrationskostnaderna på kommunen. Från talarstolen ville då moderaterna att vi skulle peka exakt på vilka tjänster som skulle bort.

Nu däremot kan vi läsa att moderaterna föreslår kraftigt minskad kostym inom administration samt att kommunen ska återinföra fältsekreterare.

Nyligen gick Moderaternas andranamn på listan ut och sa att kommunen måste satsa främst på lagstadgad verksamhet, något annat har vi inte råd med. Nu är deras valmanifest fyllt av löften med just satsningar på icke lagstadgad verksamhet. Beskeden från moderaterna är oerhört otydliga och hur kommunen ska ledas om de vinner valet är mycket osäkert.

De förslag de gått fram med under sin tid i majoritet sedan 2014 har istället varit besparingar på omsorgspersonal, besparingar på förebyggande verksamhet, förslag om att privatisera den personliga assistansen och förslag på att lägga ner högstadiet i Alsterbro. Man kan också läsa att de gärna ser fler marknadsdrivna skolor i Nybro och de är öppna för att privatisera delar av omsorgen.

Jag är säker på att det snarare är den typen av politik som vi får se i Nybro om Moderaterna ska leda kommunen efter valet.

Moderaterna säger att de ska få ordning på Nybro ett Nybro de har varit med och lett 6,5 år av de senaste 8.

Tobias Fagergård, kommunalrådskandidat Socialdemokraterna i Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons