Annons

"Oskarshamn ska ha Sveriges bästa äldreomsorg”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Sverige har byggts av tidigare generationer slit och uppoffringar. Genom att ge av sig själva, har män och kvinnor lagt grunden för vår gemensamma välfärd, våra rättigheter och gemensamma kulturella och värderingar.”
Debatt • Publicerad 5 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Våra äldreboenden ska inte vara integrationsverkstad utan våra äldres behov måste komma i första hand.”
”Våra äldreboenden ska inte vara integrationsverkstad utan våra äldres behov måste komma i första hand.”Foto: Roger Carlsson

Vi har både som nation en relation till detta, men var och en har även personliga såsom våra band till äldre släktingar och vänner. Vi behöver påminna oss om att inte ta vårt lands glädjeämnen för givna utan vara tacksamma till alla de svenskar som har byggt upp vårt land.

Ett land som inte tar hand om äldre generationer har ingen framtid. För vem vill arbeta och bidra till ett samhälle som inte ens tar hand om sina egna?

Annons

Det är dock uppenbart att vi alltför ofta inte värdesätter tidigare generationer slit. Många av våra äldre får tyvärr leva ut sin ålderdom i social isolation, ensamhet och fattigdom. Vi har alla hört berättelserna om äldre som inte får lagad mat eller ett helt ägg till frukost. Vi har alla hört om hur äldre inte ens är garanterade att få ta en promenad eller komma ut varje dag. Vi har alla hört om äldre som inte förstå vad omsorgspersonalen säger på grund av bristfällig svenska hos de som arbetar. Våra äldre ska känna sig trygga med personalen och utdrag ur belastningsregistret ska alltid ske vid anställning.

Personalen inom omsorgen måste känna att arbetssituationen och livet går ihop. Vi kräver därför ett stopp på ofrivilliga delade turer. Våra äldreboenden ska inte vara integrationsverkstad utan våra äldres behov måste komma i första hand. Om man inte behärska svenska utgör detta en potentiell fara för våra äldre. Det skapar även stress hos den ordinarie personalen som tvingas lägga sin tid på att lära nya medarbetare språket istället för att kunna fokusera på våra äldre.

Sverigedemokraterna kräver ett slut på att äldre människor sätts på undantag. Om vi vill återupprätta folkhemmet, måste det börja med att vi bryr oss om de som har byggt vårt land. Våra äldre ska vara hedersmedborgare och kunna leva sina liv i trygghet, med mening och med hög ekonomisk standard.

I Oskarshamn vill Sverigedemokraterna införa språkkrav vid anställning inom äldreomsorgen, en utevistelsegaranti samt stärka attraktiviteten för omsorgsyrkena genom höjda löner och förutsättningar. Vårt mål är högt satt: Oskarshamn ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Det är våra äldre värda!

Leif Axelsson (SD), gruppledare

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons