Annons

”Ordning och reda - ett minne blott”

Skolpolitik
Ordning och reda i våra skolor har sedan 60 talet blivit ett problem som bara accelererar. Disciplinen är ett minne blott.
Debatt • Publicerad 30 april 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många föräldrar tappar bort kontakten med sina barn och tror att skolan skall stå för hela uppfostran.”
”Många föräldrar tappar bort kontakten med sina barn och tror att skolan skall stå för hela uppfostran.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

Eleverna har i vissa fall tagit över ordningen och lärarnas roll har blivit mer och mer diffust och utsatt. Den auktoritära läraren kan inte leva upp till den roll som hen har i sitt uppdrag.

Vissa elever utnyttjar detta. Eleverna har skaffat sig en rätt när en tillsägelse från läraren gör att eleven antingen springer till rektorn eller berättar för föräldrarna att läraren varit för hård vilket oftast inte varit fallet. Skulle dessutom läraren på något sätt ta tag i eleven när en bråksituation uppstår, ja då kan det få ödesdigra konsekvenser för läraren.

Annons

Dock vill vi framhålla att huvuddelen av våra elever i kommunens skolor vill ha ordning i klassrummet för att få ut det bästa av sin skolgång. Vi har i en tidigare insändare sagt att nu måste ledningen - politiker och högre tjänstepersoner ta tag i detta, men självklart är det inte deras fel att det uppstår oönskade situationer på skolan.

Problemen ligger nog i den samhällsutveckling som skett på senare tid där sociala medier tagit över och där det verkliga livet inte finns längre. Många föräldrar tappar bort kontakten med sina barn och tror att skolan skall stå för hela uppfostran.

För att återgå till politiken så är det märkligt att bara ett parti plus vi så kallade vildar som har synpunkter i frågan. Vi har pratat med folk från näringslivet som är villiga att gå in med reda pengar till skolan.

Vi vet att många före detta lärare och nyblivna pensionärer vill bli någon form av volontärer och mot en symbolisk ersättning engagera sig på våra skolor. Kalla det vuxenstöd, elevkompis, förtroendeperson eller något annat som eleverna känner trygghet i. Vill skolledningen att vi utvecklar detta mera konkret så står vi gärna till förfogande.

Jan Johansson

Marko Raiskio

Anders Svensson

partipolitiskt obundna i Oskarshamns kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons