Annons

”Öppna ögonen för folkbildningen”

Slutreplik i debatt om folkbildning, tidigare inlägg 2 och 11 januari.
Moderaterna i länet fortsätter i sin replik att raljera över länets folkbildning och studieförbundens verksamheter.
Debatt • Publicerad 25 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi hoppas att detta inte är ert första steg till att styra vad som är bra och dålig kultur – en fri kultur är en grundbult i en demokrati.”
”Vi hoppas att detta inte är ert första steg till att styra vad som är bra och dålig kultur – en fri kultur är en grundbult i en demokrati.”Foto: Maria Wiell

Vi hoppas att detta inte är ert första steg till att styra vad som är bra och dålig kultur – en fri kultur är en grundbult i en demokrati. Tyvärr cementerar det ni skriver fast bilden av att just moderaterna och deras SD-inspirerade styre helt enkelt inte fullt ut förstår vad folkbildning handlar om.

Stödet till folkbildning minskar, dels till studieförbunden, där medel dras bort, dels till folkhögskolorna, där man lägger till med ena handen och drar bort med andra. Detta var också något som folkbildningsrådet djupt beklagade.

Annons

Slutligen finner vi det mycket sorgligt att moderaterna helt missar vad studieförbunden arbetar för och har bidragit med, nämligen att nå människor som befinner sig långt bort från arbetsmarknaden, i utanförskap och i ofrivillig ensamhet eller för att man just till fortsätta sin resa i bildning och möjligheten till kultur långt ifrån de stora scenerna.

Med nuvarande budget försvåras situationen för dessa individer och det är vi givetvis vi i Centerpartiet starkt emot. Vi uppmanar Moderaterna i Kalmar län att ta en runda på landsbygden, titta på de arrangemang som sker i bygdegårdar och folkets hus, titta på de musikarrangemang som sker i våra kyrkor, titta in hos en träff för daglediga i ett mindre samhälle – ni kommer hitta ett studieförbund som medarrangör, kanske kommer det öppna ögonen för den bredd som folkbildningen står för.

Martin Joelsson, Centerpartiet Västervik

Karin Helmersson, (C) regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons