Annons

"Öppet brev till Jonathan Sager (SD)”

Kommunpolitik i Kalmar
”Jag heter Anna Troberg och är förbundsordförande för facket DIK. Vi organiserar bland annat Sveriges bibliotekarier. DIK har uppmärksammat din kritik mot Drag Queen Story Hour, en sagostund som turnerar runt om i Sverige och nu kommit till ditt lokala bibliotek i Kalmar.”
Debatt • Publicerad 18 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Om du har barn i din närhet, så föreslår jag att ni traskar ned till Kalmars fina bibliotek och lär er tillsammans. Bibliotekarier har expertkompetens.”
”Om du har barn i din närhet, så föreslår jag att ni traskar ned till Kalmars fina bibliotek och lär er tillsammans. Bibliotekarier har expertkompetens.”Foto: Johan Nilsson/TT

Jag skriver till dig för du uppenbart är orolig, men också för att lyfta en fråga och en farhåga som oroar mig och DIK:s medlemmar mycket.

Först av allt, vill jag skingra din oro. Att vilja skydda barn är naturligt. Men, ibland kan egna rädslor inför det okända göra att viljan att skydda de små blir missriktad och i sig orsakar skada. Barn behöver kunskap om sig själva och omvärlden, men naturligtvis på sin nivå. Barn tar inte skada av att lära sig att kroppen och knoppen inte alltid matchar från början. För barn som känner igen sig i det kan kunskapen rädda liv. Unga transpersoner är gravt överrepresenterade i självmordsstatistiken, inte för att de råkar vara trans, utan på grund av omvärldens attityder.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.Foto: Alexander Donka
”Slutligen, vill jag höja ett varningens finger. I USA har retorik som din inspirerat till attacker mot sagostunder med drag queens. Man har stormat in och utsatt barn för direkt fara. I Sverige har personal på flera bibliotek utsatts för hat och hot, även dödshot, bland annat på grund av den ogrundade kritik du framfört i media. Det bär du ett moraliskt ansvar för.”
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.
Annons

Vad det gäller sexuell läggning, så är det naturligtvis inte sex som står på agendan på en kommunal sagostund. Sexuell läggning är ju så mycket mer än bara sex. Kanske har en karaktär har två mammor och en annan två pappor, en tredje kanske blir kär i någon som råkar ha samma kön. Kort sagt, åldersanpassade berättelser om livet, men ur ett lite bredare perspektiv. Även detta är information som kan bespara många unga skada.

Om du har barn i din närhet, så föreslår jag att ni traskar ned till Kalmars fina bibliotek och lär er tillsammans. Bibliotekarier har expertkompetens. Ni kan känna er trygga med att de vet vad som lämpar sig för vilka åldrar och att de bokar in evenemang därefter.

För det andra, vill jag lyfta fram en fin svensk tradition: principen om en armlängds avstånd. Principen bygger på att politiken skapar förutsättningar för kulturen, men avhåller sig från styrning som påverkar innehållet. Myndigheten för kulturanalys släppte 2021 en rapport som visar att det ibland tummas på principen, till exempel genom att man fört in krav på mångfalds- och jämlikhetsperspektiv i projektansökningar, något som jag vet att ditt eget parti kritiserat kraftigt.

Principen om en armlängds avstånd gäller även biblioteken. Det är bibliotekarierna, inte politikerna, som utifrån sin kompetens bestämmer medieutbud och evenemangsverksamhet. Därför är det mycket allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv att du inte bara föreslår att politiken borde gå in och detaljstyra bibliotekets verksamhet, utan att du också vill väcka misstroendeförklaring mot ordförande i kultur- och fritidsnämnden för att hon gjort det hon ska – upprätthållit principen om en armlängds avstånd.

Slutligen, vill jag höja ett varningens finger. I USA har retorik som din inspirerat till attacker mot sagostunder med drag queens. Man har stormat in och utsatt barn för direkt fara. I Sverige har personal på flera bibliotek utsatts för hat och hot, även dödshot, bland annat på grund av den ogrundade kritik du framfört i media. Det bär du ett moraliskt ansvar för.

Ord har makt, ibland långt mer än vad man faktiskt menar eller kan ana. Jag hoppas för alla inblandade att det som hänt i USA aldrig händer här. Jag hoppas det även för din skull. Att behöva bära ens en liten del av det moraliska ansvaret för något så fruktansvärt önskar jag inte någon.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK

Annons
Annons
Annons
Annons