Annons

”Omsorg om äldre är ingen experimentverkstad”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”Nedläggningen av äldreboendena Charlottagården och Ängsbacken i Misterhult har lett till djupa sår i vår kommun. ”
Debatt • Publicerad 9 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Nu kan vi se att det har uppstått en brist på boendeplatser inom äldreomsorgen då 34 personer står i kö.”
"Nu kan vi se att det har uppstått en brist på boendeplatser inom äldreomsorgen då 34 personer står i kö.”Foto: Roger Carlsson

Vi Sverigedemokrater betraktar nedläggningen som ett övergrepp på landsbygden och våra äldre. Trots massiva protester från medborgare, boende och personal har majoriteten i form av Socialdemokraterna och Moderaterna valt att inte lyssna på folket. Sverigedemokraterna har från ärendets början krävt att en folkomröstning ska hållas.

Den styrande majoriteten har dock beslutat att inte tillåta en folkomröstning i frågan. Detta beslut har Sverigedemokraterna överklagat till förvaltningsrätten då vi anser att Socialdemokraterna och Moderaterna inte hedrar den demokratiska processen.

Annons

Nu kan vi se att det har uppstått en brist på boendeplatser inom äldreomsorgen då 34 personer står i kö. Detta scenario varnade Sverigedemokraterna för i socialnämnden när nedläggningen av äldreboendena i Misterhult kom upp för hantering. Förutom att det är respektlöst mot såväl boende som personal att lägga ned äldreboendena var det inte heller ekonomiskt försvarbart.

Michael Erlandsson (SD), gruppledare.
Michael Erlandsson (SD), gruppledare.Foto: Daniel Svensson
”Att först driva bort äldre medborgare från sina hem för att därefter bygga ut andra boenden i närheten som en ren panikåtgärd är ett hån mot våra äldre.”
Michael Erlandsson (SD), gruppledare.

Det var istället en bättre samordning av kommunens boenden i centralorten som gav den största besparingen. Men nu blir istället konsekvensen att man lägger ned fullt fungerande äldreboenden i Misterhult, för att i nästa sekund tvingas bygga nya. Vi anser att det är vårdslöst att hantera våra äldre och skattemedlen på det här sättet.

Sverigedemokraterna anser att detta agerande visar att den styrande majoriteten inte bara har gjort ett stort misstag genom att lägga ner Charlottagården och Ängsbacken, men man verkar även sakna kontroll över den uppkomna situationen där kommunen nu har en kö till våra äldreboenden. Att först driva bort äldre medborgare från sina hem för att därefter bygga ut andra boenden i närheten som en ren panikåtgärd är ett hån mot våra äldre. Här och nu vore det bästa att istället öppna äldreboendena i Misterhult för att få bort kön.

Vi Sverigedemokrater vill därför vädja till Socialdemokraterna och Moderaterna att sluta slå ner på våra äldre. Vi undrar, och väldigt många medborgare undrar också, vad det är som ni håller på med egentligen. Det är inte rätt att våra äldre kränks genom att tvingas bort från sina hem, och personal mister sina jobb, för att den styrande majoriteten uppenbarligen inte vet vad man håller på med. Det minsta man kan kräva av den styrande majoriteten är att den har ryggrad nog att erkänna att den har agerat helt fel när det kommer till äldreboendena i Misterhult.

Det får vara slut nu med att Socialdemokraterna och Moderaterna använder vår omsorg och våra äldre som en experimentverkstad. Våra äldre och våra medarbetare förtjänar en omsorg som är värdig, trygg och av högsta kvalité – på riktigt. Om Sverigedemokraterna hade styrt Oskarshamn, så skulle de båda äldreboendena Charlottagården och Ängsbacken ha fått vara kvar. Och de äldre hade fått möjlighet att bo kvar i sin hembygd.

Michael Erlandsson (SD), gruppledare

Leif Axelsson (SD), ledamot i socialnämnden

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons