Annons

Öland en kommun – liten inverkan på verksamheten

Folkomröstningen på Öland
Publicerad 2 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att kommunen skulle spara pengar lyfts ofta som argument för en kommunsammanslagning. Det är en överdriven glädjekalkyl. Enligt Sveriges kommuner och landsting skulle en eventuell besparing landa runt 8 miljoner kronor. Det är måhända mycket pengar för en privatperson, men med tanke på att Mörbylånga och Borgholms kommuners totala budget omsätter hundratals miljoner kronor årligen, är det i sammanhanget ”felräkningspengar”.

Eftersom ingen kommunsammanslagning förekommit i Sverige sedan den stora kommunreformen på 70-talet är det svårt att sia om vilka områden som eventuellt kommer bli billigare genom en kommunsammanslagning. Vad vi de facto däremot vet med säkerhet är att genom att rösta nej till en kommun sparar ölänningarna den onödiga kostnaden för själva sammanslagningen. Och enkel logik är att den kommunala verksamheten på längre sikt kommer kosta lika mycket, oberoende av Ölands kommunstorlek och oavsett en eller två kommuner.

Annons

Med fortsatt två kommuner förblir den kommunala verksamheten mest effektiv, då närheten mellan beslutsfattare och medborgare borgar för att skattepengarna används klokare. Vidare då Ja-sidan inte vågar peka ut sitt naturliga val för centralort, menar vi att genom att behålla de två kommunerna med Mörbylånga respektive Borgholm som centralorter kommer avstånden till kommunal service och beslutsfattare inte försämras för de boende på södra och norra Öland.

Den nya kommunallagen öppnar för bredare samverkan kommuner emellan och regeringens kommunutredning som är klar i höst innehåller förslag och förändringar som underlättar för många kommuner i Sverige som står inför samma utmaningar som vi gör. Vi bör därför inte förhasta oss in i något som ingen kan påvisa skulle innebära några märkbara förbättringar. Vi röstar nej till en kommunsammanslagning ‪den 26 maj!

Lars Paradis, Karlevi
, Joakim Sohlberg, Färjestaden
, och Mikael Sundén, Skogsby.

Annons
Annons
Annons
Annons