Annons

”Ofattbart att regeringen satsar på flyget”

Infrastruktur
Flygindustrin är en extra tydlig illustration av hur ojämlikt världens resurser är fördelade. Det är häpnadsväckande att regeringen och Sverigedemokraterna vill satsa mer av våra gemensamma skattepengar på flyg, mitt i brinnande klimatkris.
Debatt • Publicerad tisdag 05:30
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
” Istället för att sänka flygskatten borde den höjas och göras progressiv, så att de som släpper ut mest får betala mer.”
” Istället för att sänka flygskatten borde den höjas och göras progressiv, så att de som släpper ut mest får betala mer.”Foto: Paul Madej

80 procent av världens befolkning har aldrig suttit i ett flygplan. 6 procent flyger mer än två gånger om året och bara 1 procent flyger mer än fem gånger om året. Men i Sverige, ett av världens rikaste länder, gör vi i snitt 1,4 utlandsflygresa per person och år.

Våra samlade flygutsläpp är de sjunde högsta i världen. Samtidigt flyger långt ifrån alla svenskar lika mycket. Höginkomsttagare och boende i storstadsregioner står för majoriteten av flygutsläppen.

Annons

Flyget är en av de största utsläppsbovarna, sett till hur liten del av jordens befolkning som flyger. Forskare vid KTH och Chalmers menar att om vi ska nå klimatmålen så behöver flygandet i rika länder halveras jämfört med innan pandemin. Eftersom flygbranschen är långt ifrån framme vid ett hållbart flyg med alternativa flygbränslen finns bara ett vettigt alternativ: minska flygandet här och nu.

Och det positiva är att flygandet minskar i Sverige! Nu flyger hela 23,5 procent färre passagerare från och till svenska flygplatser jämfört med när flygandet toppade 2017. Tågresandet har tagit en större andel av resandet, vilket visar att fler aktivt väljer bort flyget.

Det faktumet, kombinerat med att svenska folket i flera undersökningar uttrycker att de vill se en mer effektiv klimatpolitik, gör att politikerna borde ha ett guldläge. Men trots att både folkviljan och vetenskapen talar för att minska flygutsläppen, väljer Tidöpartierna att satsa 10 gånger mer på flyget än på klimatet i vårbudgeten, och planerar samtidigt för sänkt flygskatt. Det är att aktivt öka utsläppen och sponsra en bransch som redan är lågt beskattad (momsen gäller inte på utlandsresor) – och därmed underlätta rikas överkonsumtion.

Regeringen låser in Sverige i en ohållbar framtid, istället för att satsa på transportslag som gynnar hela befolkningen och klimatet – tåg och kollektivtrafik. Istället för att sänka flygskatten borde den höjas och göras progressiv, så att de som släpper ut mest får betala mer.

Det är helt enkelt ofattbart. Regeringen bryter mot klimatlagen, skadar Sveriges rykte och sviker svenska folket. Samtidigt slås globala värmerekord varje månad, extremväder förstör människoliv och naturresurser går förlorade för alltid. De enda som går plus är flygbolagen.

Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige

Astrid Nilsson Lewis, klimatresearcher, Oxfam Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons