Annons

Oärligt och vilseledande från Centerpartiet

Härom veckan rasade Centerpartiets företrädare Abetare Gashi och Alexander Finstad mot att Kalmar kommun skulle följa sin upphandlingspolicys sociala och etiska riktlinjer och bojkotta företag med verksamhet i Ryssland, till följd av deras folkrättsvidriga invasion av ett fredligt demokratiskt grannland.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mycket har redan gjorts och mer följer”, skriver Christopher Dywik (KD) och pekar bland annat på den sänkta reduktionsplikten för drivmedel.
”Mycket har redan gjorts och mer följer”, skriver Christopher Dywik (KD) och pekar bland annat på den sänkta reduktionsplikten för drivmedel.Foto: Erik Simander/TT

De kallade det felaktigt för ett selektivt engagemang. Ett engagemang som gör dem illamående.

Tyvärr har inte konstigheterna slutat där. Nu attackerar de KD och regeringen och anklagar dem för att höja sina egna arvoden samtidigt som inget påstås göras för barn som går hungriga och övriga medborgare som drabbats av höga levnadskostnader. Det är både oärligt och vilseledande.

Annons

Statsrådens arvode har förvisso höjts med 3,8 procent. Men inte för att regeringen “höjt sina egna löner”, utan till följd av att Statsrådsarvodesnämnden, som är en självständig myndighet under riksdagen, har beslutat detta. Regeringen varken kan eller bör besluta om sina arvoden. En bra princip som borde nyttjas även här på kommunal nivå, där Centerpartiet så sent som under förra året var med och drev igenom en 10-procentig ökning av Kommunalrådens arvoden. Något som vi i KD kämpade hårt emot! Uttrycket ”att inte kasta sten i glashus” gör sig påmint.

Regeringen sitter inte heller och ”väntar och ser” utan arbetar aktivt för att bygga upp och laga det som förra regeringen raserat. Att lindra effekterna av de ökade levnadskostnaderna som följt av ett nedmonterat elsystem och en skyhög drivmedelsskatt som slår hårt mot de med minst marginaler samtidigt som en försiktighet måste tas med offentliga utgifter för att inte spä på inflationen som redan idag äter upp löner och besparingar, är prio 1.

”Den höga reduktionsplikten som Sverige haft har visat sig vara en kontraproduktiv klimatåtgärd som gör mer skada än nytta.”
Christopher Dywik (KD) om stödet till ekonomiskt utsatta.

Mycket har redan gjorts och mer följer. Först genom två elstöd som betalats ut för att kompensera hushållen som drabbats av de höga elpriserna. Parallellt har ett arbete påbörjats för att laga det nedmonterade elsystemet och bygga ny kärnkraft för att åstadkomma låga och stabila elpriser. När det gäller drivmedelspriserna så har en sänkning av drivmedelsskatten redan genomförts och en sänkning av reduktionsplikten till 6 procent införs från och med årsskiftet. Den höga reduktionsplikten som Sverige haft har visat sig vara en kontraproduktiv klimatåtgärd som gör mer skada än nytta.

Och ja. Ensamstående mammor med barn är särskilt drabbade. Därför har vi i KD varit drivande i att tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer har höjts. Det är en träffsäker reform som stöttar just denna utsatta grupp. Vi har också sett till att ett fritidskort införts för barn och ungas idrotts- och fritidsaktiviteter, just för att en meningsfull fritid ska kunna tryggas även under ekonomiskt tuffa tider. För en trygg och säker uppväxt med värme och ramar är den viktigaste insatsen för ett tryggare Kalmar.

Christopher Dywik (KD)

Oppositionsråd Kalmar kommun

Annons
Annons
Annons
Annons