Annons

Nyckeln till Kalmars kunskap

Än är det inte för sent att utveckla ett bättre alternativ för Kalmar och Linnéuniversitetet än universitetslokaler på Fredriksskans.
Debatt • Publicerad 4 februari 2012

Jag tänker på området vid brofästet, ”Campus Kalmar Nyckel”. Där finns etablerad verksamhet i funktionella lokaler, lärosalar, hörsalar och service i form av restaurang och café. Bostäder för studenter finns och kan bli fler eftersom det finns möjligheter att låta området utvecklas och förtätas.

Ett framgångsrikt universitet attraherar nya företag och verksamheter som vill samverka och finnas i närheten av studenter och forskare. Kommunen bör därför se till att det finns byggklara tomter för långsiktig expansion för en framtida ”Kalmar Science Park”.

Annons

Området vid brofästet motsvarar i stora drag den yta som är möjlig att bebygga på Fredriksskans. Den viktiga skillnaden är att det runt Kalmar Nyckel finns möjligheter till utveckling. Att välja Kalmar Nyckel är att vilja växa.

Fredriksskans bör utvecklas och förädlas till ett idrotts- och rekreationsområde. Komplettera sportanläggningen till en standard som gör det möjligt att genomföra SM-tävlingar, släpp tanken på en bro över Malmfjärden till Lindö.

Gör Fredriksskans grönytor tillsammans med Rävspelet till en familjevänlig anläggning med grillplatser och plats för spontana aktiviteter. Varför inte en konstfrusen isbana på löparovalen vintertid för skridskoentusiaster?

Möjligheterna är många, att bygga hus på Fredriksskans förstör för alltid chansen att skapa en oas för framtidens Kalmarbor.

Bengt Erlandsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons