Annons

Ny teknik banar väg för framtidens jordbruk

EU-politik
Europaparlamentet har äntligen röstat ja till att tillåta växtförädling. För första gången har vi nu en möjlighet att på riktigt stärka förutsättningarna för ny teknik inom jordbruket.
Debatt • Publicerad 21 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många av de grödor som tas fram med hjälp av genförädling ska behandlas på samma sätt som konventionella grödor.”
”Många av de grödor som tas fram med hjälp av genförädling ska behandlas på samma sätt som konventionella grödor.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Den så kallade gensaxen, en teknik som belönades med Nobelpriset 2020, har förmågan att bidra till mer hållbara och näringsrika grödor. Det innebär enorma möjligheter både för vårt klimatarbete och för vårt jordbruk. Inte minst skulle livsmedelssäkerheten gynnas av att tillåta den här tekniken.

Trots detta är det i praktiken omöjligt att använda produkter som har tagits fram med hjälp av förädlingsteknik inom EU. Det har satt stopp för ny teknik i jordbruket har fått innovationer att flytta utomlands, och gett andra kontinenter en konkurrensfördel gentemot europeiska jordbrukare. Det missgynnar en redan pressad lantbrukssektor, som behöver få alla verktyg de behöver för att kunna driva jordbruket framåt.

Annons

Nu har vi tagit det första riktigt stora steget för att ändra på det. Det förslag som jag har tagit fram, och som Europaparlamentet nu har ställt sig bakom, innebär att många av de grödor som tas fram med hjälp av genförädling ska behandlas på samma sätt som konventionella grödor.

Att vi nu öppnar för att använda tekniken för att förädla växter på samma sätt som människan genom avel har gjort i tusentals år, fast snabbare och enklare, är ett stort framsteg för jordbruket.

Även om det är glädjande att vi har lyckats samla en majoritet för modernare regler var det allt för många, även bland de svenska europaparlamentarikerna, som röstade emot det nya regelverket. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot att tillåta tekniken i EU.

Det är en linje som går emot vetenskap och innovation och som missgynnar både jordbruket och klimatet. De borde veta bättre. Det finns fortfarande mycket arbete kvar innan ett nytt regelverk finns på plats.

EU:s medlemsstater måste först komma överens med varandra, och sedan med Europaparlamentet, innan de nya reglerna ger utdelning till Europas jordbrukare. Det finns fortfarande många länder och många partigrupper som vill hindra den utvecklingen.

Beskedet från oss i Europaparlamentet talar dock sitt tydliga språk: det finns nu en majoritet som står på vetenskapens och utvecklingens sida.

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons