Annons

”Ny jullek för hela familjen: Lista topp fem SD-regeringsfiaskon”

Rikspolitik
Behöver du en jullek för hela familjen? Prova att lista topp 5 SD-regeringsfiaskon 2023! Kanske finns det roligare och mer upplyftande aktiviteter?
Debatt • Publicerad 21 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är tydligt att SD-regeringen inte lyckas genomföra en tydlig politik för framtiden. I stället är de som tillfångatagna av Tidöavtalet.”
”Det är tydligt att SD-regeringen inte lyckas genomföra en tydlig politik för framtiden. I stället är de som tillfångatagna av Tidöavtalet.”Foto: Caisa Rasmussen/TT

Men när väl julklappsspelet, charader och viskleken avhandlats kanske nöden inte har någon lag. Väl i gång blir SD-regeringsfiaskon genast en ganska tuff utmaning. Här kommer våra förslag på topp 5:

1. Bensinbluffen

Annons

Hur mycket billigare var det bensinen eller dieseln skulle bli med SD-regeringen? Det är frågan SD-regeringen själva hoppas att ingen minns. Det var faktiskt 10 kronor per liter och till slut blev det bara några ören i sänkningar som kan tillskrivas SD-regeringen.

2. Ellögnen

Elstödet som skulle varit ett högkostnadsskydd enligt SD-regeringens vallöften kom flera månader för sent, handlades felaktigt så enskilda firmor fick stöd avsett för hushåll och riktade sig inte till dem som allra mest behövde det.

3. Klimatpolitikkatastrofen

Budgeten för miljö och klimat har slaktats samtidigt som SD-regeringen räknar med att öka utsläppen. Sänkta ambitioner och likgiltighet inför satta mål kännetecknar den här regeringen men det har en stor effekt för oss alla. Med sina sänkta ambitioner minskar SD-regeringen möjligheterna till liv, hälsa, matförsörjning, stabil ekonomi, rent vatten, friska skogar och mycket mer.

4. Försvaret av bankernas övervinster

Svenska folket kämpar med att få ekonomin att gå ihop i ett väldigt tufft läge. Samtidigt gör bankerna övervinster på deras bekostnad. Socialdemokraterna har föreslagit en bankskatt på övervinsterna där pengarna skulle gå tillbaka till hushållen. Detta säger SD-regeringen nej till.

5. Skolkaos och kunskapskollaps

Att SD-regeringen på lite mer än ett år skulle lyckats med några stora framgångar inom skolområdet är det kanske ingen som trott men när PISA-resultaten, som nyligen presenterades, visar att kunskapsnivåerna hos elever sjunker borde SD-regeringen bli oroliga på riktigt. Marknadsskolan skickar skattepengar till aktieägarna som borde gå till elevernas utbildning. När ska SD-regeringen förstå att marknadsskolans glädjebetyg och vinstjakt inte gynnar barnen som luras på utbildning och framtid?

Det var en hård kamp på denna lista. Några fiaskon som hade kunnat vara med på listan men ändå bör nämnas är exempelvis hanteringen av NATO-ansökan, de framtvingade nedskärningarna inom välfärden, politiseringen av oberoende tjänstepersoners löner, och slakten av landets folkhögskolor.

Annons

Det är tydligt att SD-regeringen inte lyckas genomföra en tydlig politik för framtiden. I stället är de som tillfångatagna av Tidöavtalet. Att de redan är så pass illa ute att det vägledande dokumentet måste arbetas om till Tidöavtalet 2.0 ger en fingervisning om vad SD-regeringen själva tycker om det de åstadkommit.

Om tidigare resultat är en indikation på framtida sådana så är vi nog många som bävar för detta Tidöavtal 2.0. Vi kan bara hoppas att det går bättre nästa år, eller att vi så snart som möjligt får en regeringsduglig regering.

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot

Tomas Kronståhl (S), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons