Annons

”Ny glansperiod för det svenska vemodet”

Svensk inrikespolitik
”Dagens nyhet på tv: Ambulanser skickas ut med lång fördröjning. En ung man med mycket svår och smärtsam knäskada fick vänta i tre timmar.”
Debatt • Publicerad 3 februari 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Stefan Löfven (S), övriga regeringen och riksdagen måste, tycker dagens debattör, göra mer för att skapa en ”optimistisk framtidsvy om vårt lands utveckling.”
Statsminister Stefan Löfven (S), övriga regeringen och riksdagen måste, tycker dagens debattör, göra mer för att skapa en ”optimistisk framtidsvy om vårt lands utveckling.”Foto: Jessica Gow/TT

Plötsligt slår mig att under de senaste 5-10 åren har jag inte hört om någon positiv utveckling på något samhällsområde. Tvärt om. Varje dag kommer någon omskakande information om försämringar i hälsovården, i äldreomsorgen och i skolan. Kommunerna går på knäna.

Kostnaderna för offentlig verksamhet skjuter i höjden. Politikerna kastar skulden på oss som under många årtionden betalat skatt för att säkra oss ett hyggligt liv om vi överlever åldersgränsen för pension.

Tamás Lakatos, debattör
Tamás Lakatos, debattörFoto: Daniel Rudeland
”För att åtminstone på något område behålla Sveriges goda rykte, rycker våra politiker klimatfrågan ut ur sitt nationella sammanhang.”
Tamás Lakatos, debattör
Annons

Samtidigt rapporteras dagligen om bilbränder, skjutningar och sprängningar, vilka i antal vida överskrider all jämförbar statistik i Europa. Det kommer häpnadsväckande nyheter om i utlandet högt uppsatta personer som i Sverige får sjukpension, barnbidrag för barn som sedan länge inte finns här och försörjningsstöd för avlidna släktingar

Vi får en bild av kaos med samordningsnummer. Ingen myndighet kan säga hur många har fått dessa, då somliga har flera identiteter med olika nummer. Det har blivit en grogrund för omfattande bidragsfusk, penningtvätt och annan brottslig verksamhet.

Då och då dyker upp nyheter om storbanker vilka har ertappats med inblandning i penningtvätt i miljardklass. Samtidigt trakasseras vi, av olika myndigheter så även av Skatteverket, genom kontrollerade medborgare med regelbundna grillningar av vår bank. Helt omotiverat, då de varje månad får våra löner eller pensioner, de tar hand om vårt sparande, de registrerar alla våra transaktioner och genom den moderna tekniken märker ögonblickligen om det händer något som avviker från mönstret.

Då, möjligen då borde de ställa någon fråga. Men det är ändå märkligt att ett tjänsteföretag, som vi anlitar att sköta våra pengar, bemyndigas att utföra polisiära och myndighetsrättsliga uppgifter mot sina kunder.

För att åtminstone på något område behålla Sveriges goda rykte, rycker våra politiker klimatfrågan ut ur sitt nationella sammanhang. Bilen, som för många av oss erbjuder det enda färdsättet att komma till arbetet, att skjutsa våra barn till aktiviteter eller att helt enkelt få ett liv som sträcker sig utanför hemmets väggar, utpekas som en av de största klimatbovarna. Med förevändning för att göra Sverige mer klimatvänligt introducerar politikerna mängder av nya skatter.

Förutom det faktum att Sverige har ett begränsat ansvar för och möjlighet till att lösa miljöproblem som orsakas av andra länder i världen, kan vi sällan se att dessa pålagor direkt går till någon öronmärkt klimatforskning eller till klimatförbättrande åtgärder. Dessa plågande extra skatter används enbart till att rädda statens hårdutsatta budget och därför kan inte anses vara något annat än påhittade straffskatter.

Sveriges nuvarande politiska landskap utgör inte en särskilt lovande bas för några väsentliga och positiva förändringar i närtid. Efter alla dessa år med allt fler dystra nyheter, med ökande byråkrati för de skötsamma och med gränslös uppfinningsrikedom för nya skatter, är det väldigt svårt att kvarhålla en optimistisk framtidsvy om vårt lands utveckling. I väntan på en glad nyhet av vikt får det svenska vemodet en ny glansperiod.

Tamás Lakatos, debattör

Annons
Annons
Annons
Annons