Annons

”Nu vet vi vad Ulf Kristersson och Tidöpartierna menar med paradigmskifte”

Rikspolitik
Tidöpartierna slår sig för bröstet för att man genomför ett paradigmskifte i kriminalpolitiken, men halvvägs in i mandatperioden är det systemskiftet med ökade klyftor och en välfärd, som går på knäna, som är det mest tydliga.
Debatt • Publicerad 26 maj 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Regeringspartierna inklusive SD vill att offentliganställda ska bli angivare om man misstänker att någon inte har uppehållstillstånd.”
”Regeringspartierna inklusive SD vill att offentliganställda ska bli angivare om man misstänker att någon inte har uppehållstillstånd.”Foto: Samuel Steén/TT

Ensamstående föräldrar, som tvingas låna pengar av sina föräldrar, för att klara av stigande hyror och matutgifter. Pensionärer, som hamnar hos kronofogden och nya grupper, som vänder sig till välgörenhetsorganisationer, för att få hjälp. Detta har blivit vanliga rubriker i Sverige det senaste året samtidigt som högavlönade har fått skattelättnader.

De som råkar vara arbetslösa eller är långtidssjuka och mest behöver en skattelättnad, blir utan.

Annons

För oss i Vänsterpartiet är det en utveckling, som är helt oacceptabel. Vi kan inte heller stillatigande se på när uteblivna statsbidrag leder till uppsägningar i vården och skolan. Vårdpersonalen tvingas springa ännu fortare och lärarna kan inte ge det stöd till resurssvaga elever, som krävs.

Följden blir ännu fler undersköterskor som sjukskrivs och elever som inte klarar godkända betyg - en perfekt rekryteringsbas för de kriminella gängen. Regeringspartierna inklusive SD vill att offentliganställda ska bli angivare om man misstänker att någon inte har uppehållstillstånd. Detta medför att vi är på väg in i ett angiverisamhälle där ingen kan lita på någon annan än sig själv.

I systemskiftet verkar också ingå att slå undan benen för den för Sverige så unika folkbildningen, med folkhögskolor och studieförbund, där människor i decennier har kunnat samlas för personlig utveckling och tillsammans fått verktyg att påverka sin egen framtid och förbättra vår demokrati. Detta upplevs tydligen som ett hot, inte minst från Sverigedemokraternas sida. Ett fullkomligt kulturkrig har inletts.

Miljön är ännu ett område, där regeringens politik går i fel riktning. Mantrat att mera kärnkraft ska lösa alla problem med stigande temperaturer ekar ihåligt när det är nu åtgärder måste vidtas och inte om 15–20 år, när nya reaktorer skulle stå färdiga. Istället ökar man med berått mod våra utsläpp genom minskad reduktionsplikt och skatter på drivmedel. Vi förbrukar naturresurser som om vi har tillgång till flera jordklot samtidigt som arter utrotas.

Sammantaget är det inte ett sådant samhälle vi i Vänsterpartiet vill ha. Vi vill arbeta för ett solidariskt, rättvist samhälle med minskade klassklyftor och en cirkulär ekonomi med kraftigt minskad klimat- och miljöpåverkan.

Vänsterpartiet Mönsterås

Sven-Åke Alpfjord

Lennart Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons