Annons

"Nu är det dags att ungdomarna prioriteras”

Coronapandemin
Håll i och håll ut är frasen som har blivit synonymt med coronapandemin. Det är också en fras som lite hånfullt berättar för unga att alla de framtidsplaner du hade kan grusas och du kanske aldrig får möjlighet till vissa saker igen.
Debatt • Publicerad 3 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Låt därför människor under 65 ta egna beslut och ge dem möjligheten att ta Astra Zeneca.”
"Låt därför människor under 65 ta egna beslut och ge dem möjligheten att ta Astra Zeneca.”Foto: Anders Wiklund/TT

För hur enkelt är det att hålla i och hålla ut när ens chans till studentflak försvinner? Hur enkelt är det att hålla i och hålla ut när extrajobben inte finns? Naturligtvis har alla ålderskategorier drabbats av pandemin, det är ingen som argumenterar mot det men unga har fått tagit stora smällar för regeringens senfärdighet med hanteringen av pandemin.

Runt om i landet rullar vaccinationerna på. Samtidigt som äldre vaccineras ökar smittan bland unga och det kommer dröja flera veckor innan det äntligen är vår tur. Det här duger inte. Dessutom har vi alla läst rapporter där äldre avböjer vaccin för att det kommer från “fel tillverkare”. I stället för att fas 4 baseras på åldersgrupper bör tiderna till vaccination släppas fritt. Så att de som vill ta vaccin, oavsett tillverkare får göra just detta. Unga i serviceyrken är utsatta för högre smitta än en person i medelåldern som har arbetat hemifrån i över ett år.

Annons

I över ett års tid har unga betts sätta sitt liv på paus till förmån för det svenska samhället. I vissa fall har det inte varit ett val utan ens jobb försvann när branscher drabbades av något som nästan bara kan beskrivas som näringsförbud. Det är dags att unga börjar prioriteras - och detta görs enklast genom att låta oss boka in en vaccinationstid och börja leva igen. För att det ska vara möjligt vill Moderata Ungdomsförbundet:

1. Öppna upp fas fyra för alla åldersgrupper. Åldersindelningen hade ett legitimt syfte i de andra faserna men inte i fas fyra. Därför bör massvaccineringen med omedelbar verkan öppnas upp. Oavsett om du är fyrtio eller tjugofyra borde du kunna vaccinera dig samtidigt. Unga missar student och chansen till sommarjobb, det är viktigare att vaccinera unga än den 40 åriga mellanchefen som kan jobba hemma på distans.

2. Erbjuda Astra Zeneca till yngre. För att minska smittspridningen och göra det möjligt att öppna för massvaccinering behövs mer vaccin. Låt därför människor under 65 ta egna beslut och ge dem möjligheten att ta Astra Zeneca.

3. Låt andra aktörer sköta bokningen. Idag får privata vårdbolag som till exempel Kry hjälpa till att vaccinera men inte använda deras eget system för bokning av tid. Ett av de vanligaste förekommande argumenten varför åldersindelning införs i fas 4 är för att bokningssystemen inte ska bli överbelastade. Det kan inte vara en legitim orsak, låt andra aktörer än regionerna hjälpa till även med bokningarna.

Charlotte Carlgren, distriktsordförande MUF Kalmar län.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande för MUF.

Annons
Annons
Annons
Annons