1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Nationalpark i Hornsö – ett bra förslag”

”Som tidigare naturvårdsansvarig vid Länsstyrelsen i Kalmar vill jag göra ett inlägg i debatten om en eventuell nationalpark i det värdefulla lövskogsområdet vid Hornsö.”
"Området har mycket höga naturvärden och är av en unik storlek i södra Sverige där en nationalpark skulle vara mycket lämplig.”
Foto: Anders Johansson

En större del av området ägs av staten i form av Sveaskog, som gjort en ekopark av området med syftet att bedriva ett naturvårdsanpassat skogsbruk. Dessutom finns här ett antal naturreservat.

Sveaskogs engagemang i ekoparken har varierat och satsningar i området för att öka turismen har lyst med sin frånvaro. Sveaskogs riktlinjer för naturvårdsanpassningen av skogsbruket är diffusa och ger ledningen för stora möjligheter att från tid till annan tumma på naturvårdens behov.

Området har mycket höga naturvärden och är av en unik storlek i södra Sverige där en nationalpark skulle vara mycket lämplig. Området ägs ju också av staten, vilket underlättar. Att området skulle växa igen om det blir nationalpark, som har framkommit i debatten, behöver inte alls ske. Det beror helt på vad som skrivs in i skötselplanen för parken. Ibland har man sagt att penningbristen hos naturvården ändå gör att det får växa igen. Mot detta kan man invända att en nationalpark har högre status än ett naturreservat, varför den kommer att prioriteras högt vid tilldelning av skötselmedel.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När det handlar om möjligheterna att utveckla turismen i området, vilket inte finns på Sveaskogs bord, är dessa klart bättre, enligt min uppfattning, för en nationalpark. Idag är det ett delvis splittrat område med flera naturreservat och ekoparken. Turismsatsningar skulle underlättas av att skapa ett sammanhållet område.

För min del tycker jag att förslaget att göra Hornsö ekopark till nationalpark är en utmärkt idé, som skulle uppmärksammas av många och öka antalet besökare i och kring området.

Stefan Svenaeus, före detta miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Läs mer

Konstrecension

Resa i landskapet väcker årstider till liv

Håkan Albeman ställer ut målningar i Mörbylånga konsthall.

Mönsterås

Böter för man som påträffades med kniv

Ska betala 2 500 kronor för brottet.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Två bostadsinbrott i Kalmar

Polisen rapporterar om två bostadsinbrott i Kalmar under helgen.

Nyheter

Brott: Man anhållen för misshandel

En man i 55-årsåldern misstänks för misshandel och olaga hot i nära relation.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.