Annons

Nästa Apple föds i svensk sjukvård

Steve Jobs såg för Apple en unik vision som handlar om integration att jämföra med Microsoft och Googles Android fragmenterade system.
Debatt • Publicerad 29 februari 2012
Låt Steve Jobs helhetstänkande bilda skola för svensk sjukvård, ett system som uppmuntrar innovationer gynnar, hävdar dagens debattförfattare, patienterna.
Låt Steve Jobs helhetstänkande bilda skola för svensk sjukvård, ett system som uppmuntrar innovationer gynnar, hävdar dagens debattförfattare, patienterna.Foto: scanpix

Jobs tes som han drev med närmast övermänsklig frenesi var att allt ska integreras – hårdvara – mjukvara – upplevelse. Vi ska sälja en helhet, våra användare ska inte behöva fundera på hur det ska funka, hur man ska koppla ihop saker eller om olika delar funkar ihop – det ska vi (Apple) göra som är experter.

Detta helhetstänk är överförbart till sjukvården och vi menar att det är än mer viktigt där! En av de största bristerna vi har i sjukvården idag är att patienter eller deras anhöriga själva måste ställa krav för att få rätt utredning eller behandling. Eller som det ibland lite slarvigt sägs i folkmun – ”man måste vara ganska frisk för att orka med sjukvårdens alla delar”.

Annons

Vid sidan av utmaningen att höja kvalitet och patientsäkerhet i vården, är den stora frågan hur vi säkerställer integration med sammanhängande vårdkedjor och helhetssyn så att de sjuka, de som är svagast, själva ska behöva ligga på för att inte hamna mellan stolarna när ansvaret flyttar från en vårdgivare till en annan.

Samtidigt skapar integration högre kvalitet och effektivitet. Vi tror nämligen inte att det är en slump att Apples koncept har varit extremt framgångsrikt och att framgången beror just på helhetssyn och integration.

Svaret på sjukvårdens utmaning är att gå bort från organisation med fokus på organ och specialistkliniker till att stimulera vårdprocesser och vårdkedjor som tar sin utgångspunkt i en helhetssyn med patienten i centrum.

Genom att arbeta mot en integrerad vård kan vi använda våra gemensamma resurser effektivare. Här listar vi några viktiga punkter som sjukvården behöver. För att åstadkomma detta behövs politiskt mod.

Ett sjukvårdssystem som uppmuntrar innovation.

Ökat fokus på förebyggande vård.

Långsiktighet i kontrakt alternativt vårdval på fler områden för att en vårdgivare ska våga och orka hålla i investeringar i hela vårdkedjan.

Incitament för samarbete över gränser för patienternas bästa.

Ersättning som utgår från vårdprocess i stället för ersättning baserat på åtgärd eller organbehandling.

Ansvar för hela vårdkedjan för varje enskild vårdgivare.

Annons

Bristen på innovationer i det nationella vårdvalet i primärvården är en viktig kritik som bland annat Konkurrensverket fört fram.

Med vårdgivare som har och tar ansvar för hela vårdkedjan ökar innovationerna runt patienten. På sikt får vi effektivare vårdkedjor och sänkt kostnad men framför allt får vi en helhetssyn där vi ser varje patient utifrån dess speciella behov.

Vi hoppas att landstingen som sjukvårdshuvudmän och regeringen tar intryck av vad Steve Jobs har gjort för Apple och utvecklar sjukvårdspolitiken med sikte på skarpa förslag med ett integrerat tänkande med fokus på patienten, effektiva vårdkedjor och innovation.

Då kanske nästa Apple kan födas i Svensk sjukvård. Och patienterna i svensk sjukvård kommer få en ännu bättre sjukvård när den integreras helt omkring dem.

Christer Jonsson (C), landstingsråd

Björn Zackrisson, affärsområdeschef Praktikertjänst

Hans Dahlgren. marknads- och affärsutvecklingschef Praktikertjänst

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons