Annons

När vården inte levererar då krävs förändring

Sjukvårdspolitik
”Personalbristen inom regionen gör att många patienter lider svårt när mottagningarna både inom sluten- och öppenvården inte kan leverera ett gott omhändertagande.”
Publicerad 9 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regionråden som representerar den nya majoriteten får tuff kritik av dagens SD-debattör, ”nu reser majoritetens råd runt i verksamheterna och visar upp sig.”Foto: Mats Holmertz

Majoritetens företrädare regionrådet Yvonne Hagberg (S) och regionrådet Christer Jonsson (C) anser att bristen på fasta läkare är ”en kronisk åkomma”. Detta konstaterar de efter sitt besök vid Vårdcentralen i Hultsfred. De konstaterar, nu år 2019 att det blir en kontinuitetsförlust trots att fenomenet har varit känt sedan år 2015 och tidigare.

Råden anser att bristen på fasta läkare är en kronisk åkomma. En kronisk åkomma är ett sjukdomstillstånd, inget annat. Personalbristen inom regionen gör att många patienter lider svårt när mottagningarna både inom sluten- och öppenvården inte kan leverera ett gott omhändertagande. Det är kalla handen vid begäran om läkartid på specialistmottagningarna.

Annons

En mantra av motiveringar följer varför du som patient ska ut i primärvården. Primärvården är inte avsedd för kronikers behov av kvalificerad och säker vårdkontakt och kommer i nuläget troligen inte att omhändertaga patienter med svåra autoimmuna sjukdomar. Detta vet samtliga initierade men ändå sänds signalen om att det inte finns några tider. Vem eller vilka får avnjuta tiderna?

Britt-Marie Sundqvist (SD), ledamot i regionfullmäktige.Foto: SUVAD MRKONJIC
”Det är en ren och skär oförskämdhet mot medborgarna att tillskapa 15 regionråd utan någon som helst information före eller under valrörelsen.”
”Britt-Marie Sundqvist (SD), ledamot i regionfullmäktige.”

Vården har utvecklats åt fel håll och majoritetens företrädare är svaret skyldig. Regionrådet Angelica Katsadinou (S), med bakgrund som undersköterska, nu ordförande i personalutskottet, menar att det inte finns några mirakellösningar gällande personalbristen. Hon ser andra lösningar som att sjuksköterskor och undersköterskor kan överta en del av läkarnas arbetsuppgifter. Digitalisering och uppgiftsväxling ses som lösningar.

Uttalandet bör tas med en nypa salt och vi Sverigedemokrater deklarerar klart och tydligt att legitimerade sjuksköterskor är det enda tänkbara alternativet till avlastning av läkarnas arbetsuppgifter i det direkta vårdarbetet. För den administrativa delen med journalhantering finns en läkarsekreterarkår med ypperlig kompetens för en sammanhållen vårddokumentation. Några förslag till nyuppfunna yrkeskategorier från den S-ledda majoriteten synes överflödig.

Den rödgröna majoriteten har styrt över sjukvårdsfrågorna under lång tid och inte blev det någon bättring när Centerns och Liberalernas företrädare rättade in sig i ledet för önskan om regionrådsposter. Därtill enades de insyltade om att Vänsterpartiets företrädare skulle upphöjas med en regionrådspost trots förödande siffror i valet.

Det är en ren och skär oförskämdhet mot medborgarna att tillskapa 15 regionråd utan någon som helst information före eller under valrörelsen. Nu reser majoritetens råd runt i verksamheterna och visar upp sig. Det är några år för sent vilket tyder på bristande planering och framförhållning vad gäller den viktigaste resursen, nämligen personalen.

Avgrundsglappet mellan medborgarnas vårdbehov och majoritetens styre och förbrukning av offentliga medel kan ses som avskräckande exempel. Det är verkligen dags att byta ut snoffsigheten mot en mer tillmötesgående kultur med vänligt bemötande i alla sammanhang inom Region Kalmar län. Skrota er förlegade ledningsfilosofi innan det blir personaltomt, tänk om och tänk nytt!

Britt-Marie Sundqvist (SD), ledamot i regionfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons