Annons

”När blev nio procents arbetslöshet okej?”

Arbetsmarknad
Kalmar län har Sveriges näst högsta arbetslöshet. Enligt SCB uppgick arbetslösheten i länet till 8,9 procent under tredje kvartalet. Nästan 11 000 människor står utanför arbetsmarknaden. Och ändå är det som att ingen bryr sig. Det duger inte.
Debatt • Publicerad 26 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Anvisningarna till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag måste renodlas för ökad effektivitet.”
”Anvisningarna till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag måste renodlas för ökad effektivitet.”Foto: Johan Nilsson/TT

Den höga arbetslösheten i Kalmar län bekräftar en större trend. Som land har Sverige den tredje högsta arbetslösheten i EU, efter Grekland och Spanien. Trots detta, och alltmedan konjunkturen försvagats, har bland andra riksbankschefen beskrivit den svenska arbetsmarknaden som stark. Och regeringen har med gott samvete kunnat resignera inför den höga arbetslösheten.

Visst, regeringen har andra stora problem att hantera. Den våldsvåg som sveper över landet kräver en kraftfull politisk respons. Men en arbetslöshet på drygt nio procent i Kalmar län är värt mer än en axelryckning.  Om samhällsutvecklingen ska vändas får inte den höga arbetslösheten normaliseras.

Annons

Att fler jobbar är en fråga om tillväxt och framtida välfärd. Om inte fler jobbar kommer det vara svårt att finansiera den kraftiga framtida utbyggnaden av försvaret, rättsväsendet etc. Det är också kittet i vårt samhällskontrakt, en förutsättning för social sammanhållning. Därför föreslår vi följande åtgärder:

Skärp kraven på aktivitet
För att fler ska göra sig anställningsbara måste kraven på motprestation för ekonomiskt bistånd öka. Maximalt bistånd kräver att mottagaren på heltid ägnar sig åt aktiviteter som ökar anställningsbarheten, exempelvis SFI för personer som saknar tillräckliga kunskaper i svenska.

Inför ett bidragstak
Inför ett maxbelopp för hur mycket ett hushåll kan få i sammanlagda bidrag. Detta för att säkerställa skillnaden mellan försörjning genom bidrag respektive arbete. Nivå och villkor för bidragstaket måste utredas för att inte leda till orimliga sociala effekter.

Sänk skatten
höga skatter på arbete redan vid låga inkomster minskar drivkraften att börja jobba. Genom att sänka inkomstskatten samt den allmänna löneavgiften inom arbetsgivaravgifterna skulle arbetsgivare kunna anställa fler samtidigt som incitamenten att ta ett arbete skulle öka.

Fortsätt reformera Arbetsförmedlingen, fler arbetslösa måste matchas till jobb och utbildningar. Anvisningarna till matchningstjänster och arbetsmarknadsutbildningar kan öka med minst 25 procent samtidigt som Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag måste renodlas för ökad effektivitet.

Sverige och Kalmar län behöver en politik för fler jobb. Sverige hör hemma i Europatoppen, inte i botten. Att bara rycka på axlarna åt Kalmar läns arbetslöshet duger inte.

Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert, Almega

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega

Anna Paulsson, regionchef Syd, Almega

Annons
Annons
Annons
Annons