Annons

”MP har förlorat sin rätt att kalla sig ett miljöparti”

Miljöpolitik
”Oljekraftverket i Karlshamn eldar 140 000 liter olja i timmen och nedläggningen av enbart de två kärnkraftsreaktorerna i Ringhals har resulterat i ökade utsläpp av växthusgaser med 8 miljoner ton, motsvarande 8 miljoner flygresor till södra Europa.”
Debatt • Publicerad 6 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Med MP vid makten förvärras energikrisen och utsläppen fortsätter att öka.”
"Med MP vid makten förvärras energikrisen och utsläppen fortsätter att öka.”Foto: Ida Marie Odgaard

Därför blir Miljöpartiets malliga debattartikel rent löjeväckande.

Om Sverige ska nå nollutsläpp så behöver det produceras mer el. Fortsatt utbyggnad av bara förnybar elproduktion kommer leda till ökat beroende av el från olja, kol och fossilgas. Kärnkraften, som inte tar längre tid att bygga än vindkraftsparkerna MP anser är lösningen, kan effektivast av alla energikällor leverera fossilfri el året om.

Annons

MP är huvudansvariga för den energikris Sverige nu befinner sig i. Partiet bildades med syftet att lägga ner kärnkraften och gick till val 2014 på att göra den olönsam. Med MP vid makten förvärras energikrisen och utsläppen fortsätter att öka.

Att MP rankans i topp av Naturskyddsföreningen väger lätt. NF är för paritet vad LO är för Socialdemokraterna, en lojal kampanjorganisation. MP driver dyr symbolpolitik, exempelvis plastpåseskatt och subvention av elcyklar, som gynnar fåtalet och flyttar miljöproblemen och jobben utomlands. De vill fortsätta avveckla kärnkraften och lägga 400 miljarder kronor på nya spår till höghastighetståg mellan storstäderna, som spyr ut växthusgaser under den långa byggprocessen och inte står klara förrän alla andra transportslag är fossilfria.

MP bryter mot Agenda 2030 som säger att all hållbar utveckling förutsätter att både miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekter beaktas. Chockartade höjningar av bränslepris och förbud mot förbränningsmotorer innan alternativ är tillgängliga för alla, slår hårt mot landsbygden.

Vi Moderater har en miljö- och klimatpolitik som ger pang för pengarna, samtidigt som Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen har dömt ut den politik som MP drev i regeringsställning som ineffektiv. Vi går till val på tryggad fossilfri energiförsörjning, men också en rad miljöåtgärder för grönare skogs- och jordbruk, ökad självförsörjning av livsmedel, renare hav och stärkt friluftsliv.

Väljare som bryr sig om miljön och klimatet ska rösta på Moderaterna.

Marie Nicholson (M), riksdagskandidat

Malin Sjölander (M), regionkandidat

Hanne Lindqvist, kommunkandidat

Pär-Gustav Johansson (M), regionkandidat

Annons
Annons
Annons
Annons