Annons

Mordet hade aldrig behövt inträffa

Jag påstår att om Polisen skött sitt spaningsuppdrag på rätt sätt hade inte Ing-Marie Wieselgren behövt dö som hon gjorde i Visby den 6 juli förra året. Ing-Maries gärningsman Theodor Engström var känd av polisen sedan tidigare.
Kriminalpolitik • Publicerad 28 januari 2023 • Uppdaterad 29 januari 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Läget i Kalmar då kan liknas med det som nu sker i Stockholm med omnejd. Polisen säger att det finns kanske 1 500 verksamma inom de kriminella nätverken.”
"Läget i Kalmar då kan liknas med det som nu sker i Stockholm med omnejd. Polisen säger att det finns kanske 1 500 verksamma inom de kriminella nätverken.”Foto: Jessica Gow/TT

Han hade bedömts vara en person som kunde begå ett sådant brott som han nu gjorde.

Så, varför satte man inte in lite spaning på bokningar på färjorna från Oskarshamn och Nynäshamn och flygen från Bromma ett antal dagar in Almedalsveckan inleddes för att kolla om Engström och liknande personer fanns med på någon bokningslista. Det hade inte tagit många polistimmar!

Annons

Fanns han med kunde man satt in praktisk spaning på honom när han väl kom till Visby. Mordet hade aldrig behövt inträffa!

För många år sedan, tror det var under 70-talet hade vi en Polismästare i Kalmar som hette Rolf Kläppe. Han påstod vid ett till fälle inför sin personal att "vi inom Polisen administrerar kriminalitet!" "Vi fångar en brottsling, han döms och åker in viss tid. När hen kommer ut begår hen nya brott. Vi tar hen, tingsrätt tar tid men hen låses igen in en kort period, kommer ut och begår nya brott.

Man plockade ut de som under det då senaste året hade begått flest brott i Kalmar. När dessa kom ut från fängelset gången efter satte man ett antal poliser att bevaka dom 24 timmar om dygnet. Så snart någon begick nytt brott nöp man hen med en gång och i samarbete med åklagare var hen tillbaka i fängelset bara någon vecka efter att hen kommit ut. Gruppen som utförde de flesta brotten i Kalmar kom snabbt underfund med vad som var på gång och fann för gott att flytta från stan. Brottsstatistikkurvan dök rejält nedåt därefter. God spaning hade löst ett problem.

Läget i Kalmar då kan liknas med det som nu sker i Stockholm med omnejd. Polisen säger att det finns kanske 1 500 verksamma inom de kriminella nätverken. Man kan ju inte spana på alla dessa men kan nog plocka ut de värsta och punktbevaka dom 24/7. När man klarat av den först utplockade gruppen och fått dom bakom galler tar man nästa grupp. Jag är övertygad om att vi så småningom skulle slippa höra om alla dessa sprängningar varje morgon vi slår på radion eller tv:n.

Varför har polisen slutat med spaning? "Vi har inte personal", blir troligen svaret. Men, vid varje sprängning flödas gatan i närheten av Poliser som till synes bara finns där. Sätt dessa på spaning dagen innan i stället så slipper dom stå och titta på dagen efter! Brottslingen finns ju inte kvar och någon ny lär inte dyka upp så snart efteråt.

Jag håller med Leif GW Persson, byt ut delar av vår högsta polisledning i landet. Ta in nytt folk med nya idéer så kan vi få ordning på landet så småningom. Just nu ser det dystert ut. Rolf Kläppe har väl dessvärre gjort sitt!? Men, det finns en duktig polis i Göteborg som kan lösa problemet!

Rolf B Bertilson/Drag

Annons
Annons
Annons
Annons