Annons

”Moderna nät en förutsättning för ett smart och säkert digitalt Sverige”

Replik i debatt angående mobilnäten i Sverige, tidigare inlägg 25 februari.
I en debattartikel skriver Säkerhetsföretagens ordförande att stängningen av 2G- och 3G-näten hotar säkerheten. TechSverige, som bland annat representerar Tre, Telenor, Tele2 och Telia, anser tvärtom att övergången till moderna nät som fiber, 4G och 5G är avgörande för ett säkert digitalt samhälle.
Debatt • Publicerad 28 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att fortsätta driva och använda nästan tomma gamla nät är inte säkert eller miljömässigt hållbart.”
”Att fortsätta driva och använda nästan tomma gamla nät är inte säkert eller miljömässigt hållbart.”Foto: Yanawut

Säkerhet och digitalisering måste gå i takt. De nya näten med förbättrad kryptering och verifiering möjliggör säkrare digital kommunikation och högre it-säkerhet. Att fortsätta koppla upp viktiga samhällsfunktioner som larm och övervakning med nät som byggdes utifrån 90-talets kravbild är inte hållbart ur ett säkerhetsperspektiv.

Sverige är inte unikt. Stängningen av 2G- och 3G-nät sker i stora delar av världen. I Europa har minst en operatör stängt 3G-nätet i 11 av 31 länder och detsamma gäller 2G i Schweiz, Frankrike och Nederländerna. Påståendet i artikeln, att i stort sett alla länder i Europa har skjutit på övergången, stämmer alltså inte.

Annons

Vi delar självklart åsikten att teknikutveckling måste kunna kombineras med fortsatt fungerande tjänster. Mobiloperatörerna hjälper sedan många år kunder att ställa om och 2020 kommunicerade vi gemensamt att alla bör göra sig oberoende av 2G- och 3G-näten inom fem år.

Företag inom säkerhetsbranschen gör ett viktigt arbete med att byta ut gammal utrustning till framtidssäkra lösningar, och på sina hemsidor informerar bolagen sina kunder om arbetet. För att öka kunskapen om skiftet har TechSverige och mobiloperatörerna lanserat informationssatsningen Byt nät nu!

Värt att nämna är att Post- och Telestyrelsen på uppdrag av regeringen följer arbetet med att byta från gamla till moderna nät.

I artikeln lyfts specifikt utmaningen med teknikskiftet kopplat till nödsamtal för bilar (eCall) som är reglerat av EU. Många bilar med eCall baserat på de gamla näten kommer finnas kvar i trafiken länge. Just nu diskuterar därför medlemsländerna olika lösningar för befintliga bilar med eCall. Tillsammans med operatörer i Europa deltar de svenska mobiloperatörerna i diskussionerna och är måna om att en lösning ska beslutas så snart som möjligt.

I detta sammanhang är det viktigt att poängtera att specifika lösningar för eCall inte påverkar det generella behovet för användare att göra sig oberoende av lösningar baserade på de gamla näten. Att fortsätta driva och använda nästan tomma gamla nät är inte säkert eller miljömässigt hållbart.

Sverige har kommit långt i övergången, låt oss fortsätta jobbet tillsammans för ett smart och säkert digitalt Sverige.

Robert Liljeström, näringspolitisk expert, TechSverige

Annons
Annons
Annons
Annons