Annons

”Moderaterna prioriterar rättsväsendet”

Rikspolitik
”Idag lägger regeringen och januaripartierna nästan dubbelt så mycket resurser på bistånd som på polisen.”
Debatt • Publicerad 3 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi lägger mindre pengar på bistånd och mer pengar på polis och rättsväsende för att skapa trygghet i Sverige.”
”Vi lägger mindre pengar på bistånd och mer pengar på polis och rättsväsende för att skapa trygghet i Sverige.”Foto: Johan Nilsson/TT

När både Sverige och världen står inför stora utmaningar ställs höga krav på hur vi prioriterar skattebetalarnas pengar. Moderaterna prioriterar rättsväsendet och vill samtidigt se ett mer effektivt bistånd som ger resultat på riktigt.

Biståndspolitiken har idag för stort fokus på att göra av med ”rätt summa pengar” (en procent av bruttonationalprodukten) och för lite på vad som ska uppnås. Det måste vara tvärtom. Svenskt bistånd kan inte göra allt, men där det verkar ska man kunna se resultat. Biståndet måste samtidigt ställas i relation till de stora samhällsutmaningar som vi möter här hemma.

Jan R Andersson (M), riksdagsledamot.
Jan R Andersson (M), riksdagsledamot.Foto: Mats Andersson
”Moderaterna vill också prioritera jämställdhetsfrågor, så som flickors rätt till utbildning. Biståndet ska ligga i linje med svenska värderingar och intressen.”
Jan R Andersson (M), riksdagsledamot
Annons

Moderaterna vill därför se en tydligare inriktning med konkreta mål för vad som ska uppnås med biståndet. Fokus måste ligga på vad som är effektivt och faktabaserat. Exempelvis att stödja vaccinationsprogram, vilket ger långsiktiga och konkreta resultat. M vill också att biståndet fokuserar mer på humanitära insatser, eller katastrofbistånd. Exempelvis den typen av insatser som World Food Programme, årets nobelpristagare, arbetar med.

Ett annat område att stödja med biståndet är klimatsatsningar utomlands, som gör skillnad på riktigt för miljön. Moderaterna vill också prioritera jämställdhetsfrågor, så som flickors rätt till utbildning. Biståndet ska ligga i linje med svenska värderingar och intressen.

Men samtidigt krävs en ordentlig skärpning av vart pengarna går och hur biståndet följs upp, vilket flera korruptionsskandaler och allvarliga anklagelser om vissa biståndsmottagares värderingsgrund vittnat om.

Det krävs också ett nytänkande i den svenska biståndspolitiken. Marknadsekonomin, äganderätten och en fri handel utgör grunden för utveckling och för att skapa hållbart välstånd för människor. Enskilda människor med idéer och som vågar sig på att förverkliga sina drömmar gör världen bättre. Vad gäller Sveriges traditionella biståndspolitik måste fokuset därför långsiktigt alltid vara att gå från bistånd till handel.

Sveriges budget har självklart sina begränsningar och vi väljer att prioritera annorlunda än regeringen. Vi lägger mindre pengar på bistånd och mer pengar på polis och rättsväsende för att skapa trygghet i Sverige. Och de medel vi avsätter för internationella bistånd ska präglas av tydliga mål och resultat. Det är en avvägning vi står för och som vi tror att svenska folket står bakom.

Jan R Andersson (M), riksdagsledamot

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson

Magdalena Schröder (M), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons